VPRO Koos vijf modieuze tips uit Parijs, Afrika en de jaren zeventig

Koos heeft natuurlijk een feilloos gevoel voor stijl. Maar hij kijkt ook om zich heen naar mode op andere plekken, van Oldenzaal tot Lagos.

Dit was nou mode

Swipe jij de jarenzeventigmode die je hierboven ziet naar links of naar rechts?

Het Instagram-account This Was Fashion is een heel vrolijkmakende ode aan mode van weleer. In de posts verschijnen zowel haute couture-plaatjes als confectiereclames. De gemene deler is retro: soms zie je outfits van honderd jaar oud, soms zijn ze 'pas' uit de jaren negentig. Met in de Instastories steeds aan jou de vraag: moet deze look terugkomen ('bring it back') of voorgoed naar het modekerkhof ('r.i.p.')? 

Soms inspirerend stijlvolle, dan weer hilarisch lelijke plaatjes en jij mag er ook nog eens lekker je mening over spuien! Dikke tip kortom, dit retro-account. Volg het via de link hieronder.

Op pad met de modeprins

Deze jongen is geboren om te shinen in de modewereld.

Er zijn maar weinig jongens van dertien die al hun zakgeld sparen zodat ze een blouse van Martin Margiela kunnen dragen en elke avond een outfit voor zichzelf klaarleggen waar een hoofdredacteur van een modeblad jaloers op zou worden.

Abraham, de zoon van bestsellerauteur Michael Chabon, is wel zo iemand. Zijn vader heeft geen idee waar hij het vandaan heeft, maar van kleuter af aan kleedt zijn kind zich als een soort dandy en is mode zijn grote passie. Zoals je je misschien kan voorstellen, wordt hij op school soms uitgelachen om zijn fenomenale stijlgevoel, maar daar trekt hij zich niets van aan.

Bij GQ kwamen ze op het slimme idee om vader en zoon samen naar Fashion Week in Parijs te sturen. De subliem geklede puber kon zijn geluk niet op in het modecircus en trok zelf overal de aandacht. En wij hebben weer geluk dat we het hilarische en aandoenlijke verslag van zijn vader/begeleider kunnen lezen.

Iets te snelle mode

Zie jij ook opeens óveral dezelfde pofmouwen, bloteschoudershirts of strikkraagjes? Fast fashion is op hol geslagen, betoogt dit artikel van The Atlantic.

Dat mode sinds de komst van snelle confectieketens als H&M, Zara en Primark steeds meer een wegwerpproduct wordt, is een bekend verhaal. Maar dat verschijnsel is door de komst van online fast fashion-merken als het Chinese Shein in overdrive geraakt, zo valt te lezen in het interessante artikel 'Fashion Has Abandoned Human Taste' van The Atlantic.

Amanda Mull analyseert hierin hoe menselijke creativiteit in rap tempo verdwijnt uit de confectiemode. Online merken braken op basis van algoritmes voortdurend nieuwe golven kleren uit, met als resultaat inwisselbare trend op inwisselbare trend. Hoe het kledingstuk daadwerkelijk om je lijf zit, doet er ook al niet meer toe: als het maar overkomt op beeld – bij voorkeur met hulp van een influencer.

Lees het artikel via de link hieronder; je krijgt er spontaan zin van om je eigen truien te gaan breien.

meer stijlvolle tips van Koos?

Download dan de app en krijg elke dag 5 tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Voor maar 1 euro per maand kun je het hele archief doorzoeken. Daar mag je mee gezien worden!
► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Moord in de modewereld

Deze tip komt direct van modeontwerpers MAISON the FAUX.

De kunstenaars waren te zien in VPRO-serie Scrollodex en gaven aan Koos een luistertip: de podcast Mathilde’s Mysterie, true crime over de dood van societydiva Mathilde Willink. 

In 1977 wordt societyfiguur, modekoningin en levend kunstwerk Mathilde Willink dood aangetroffen in haar hemelbed. De politie concludeert dat het om  zelfdoding gaat, maar veel van haar vrienden hebben dit nooit geloofd. In deze zesdelige podcastserie duiken journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin in deze geruchtmakende zaak. Waaraan stierf de grootste blikvanger van de Amsterdamse modewereld nu echt?

Maison The Faux: ‘Mathilde Willink leefde compromisloos als kunstwerk; iemand die fascineert omdat ze grenzeloos zichzelf was, maar tegelijkertijd een rol speelde. Totaal vrij, maar ook totaal gevangen in de persona die ze had gecreëerd.’ 

African fashion bij Metropolis

Inspiratie nodig voor een fabulous outfit? Lees en kijk alles over modieus Afrika.  

Sinds dit artikel van Metropolis is Afrikaanse mode alleen maar relevanter geworden. Toeval?

De correspondenten waren aanwezig bij de Lagos Fashion Week en waanden zich in een wereld vol Nigeriaanse glitter en glamour. Er is een Instagram take-over door de Nigeriaanse fashionista Uche Uba, verhalen over de vier Afrikaanse Fashion Weeks die je echt niet mag missen en nog veel meer. Alle highlights voor en achter de schermen van de modewereld in Afrika passeren de revue, fashionista's met een visie staan in de spotlights.

Benieuwd naar alle ins and outs van de Lagos Fashion Week, of heb je inspiratie nodig voor een fabulous outfit? Hieronder vind je alles over modieus Afrika.