VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere indiehit Juno en documentaire Kingdom of Us.

The Battered Bastards of Baseball

Een middelmatige Hollywood-acteur koopt een noodlijdende honkbalclub​ en heeft grootse plannen. Bij de eerste selectie-training meldt zich een bonte verzameling  afgekeurde en geschorste spelers, ex-profs en dromers. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: bij andere clubs komen ze de eerste selectie niet door. Maar bij de Portland Mavericks, waar het motto 'Fun' is, krijgen ze een kans. Zullen de Mavericks kunnen winnen van al die professionele (en arrogante) teams? Ja, dit klinkt als de samenvatting van een standaard Amerikaanse sportkomedie, maar The Battered Bastards of Baseball is een documentaire, waardoor het nog veel leuker wordt om mee te leven met Mavericks en eigenaar Bing Russell (vader van Kurt). Verplichte fun voor sportliefhebbers.

Juno

Juno is de tweede film van Jason Reitman na de fijn venijnige (anti-)rookkomedie Thank You for Smoking. Juno zou je een (anti-)zwangerschapskomedie kunnen noemen, over een zestienjarig meisje (Ellen Page) dat onverwacht zwanger is van een jongen (Michael Cera) uit het hardloopteam en moet besluiten wat ze met de vooralsnog ongeboren vrucht gaat doen. Gevatte dialogen van ex-stripper nu scenarioschrijver Diablo Cody, in een naar het einde toe steeds sterker wordend komisch drama. Een Oscar voor het scenario, Oscarnominaties voor film, regie en voor de uitstekende hoofdrolspeelster.

Kingdom of Us

Het leven van de familie Shanks – moeder Vikie en haar zeven kinderen – is getekend door de zelfmoord van vader en echtgenoot Paul. Documentairemaakster Lucy Cohen volgt de familie in de jaren na zijn dood en haalt, door middel van oude videobeelden, geluidsfragmenten en foto’s, met het gezin herinneringen op waaruit steeds duidelijker wordt waarom Paul besloot een eind aan zijn leven te maken. Een ietwat lange, maar boeiende en urgente documentaire over autisme en geestesziekte.

Rapunzel

Als baby wordt prinses Rapunzel door een gemene heks opgesloten in een verborgen, hoge toren. Rapunzel heeft namelijk magisch haar, voor de heks een bron van eeuwige jeugd. Veel later wordt de toren ontdekt door de vriendelijke dief Flynn, die de inmiddels achttienjarige heldin begeleidt op haar eerste stappen in de wijde wereld. De twee worden achtervolgd door allerlei onguur gespuis en door het paard Maximus, het leukste personage uit de film. Regelmatig erg geestige Disney-film, mooi geanimeerd en met veel vaart verteld.

Riphagen

Jeroen van Koningsbrugge is prima gecast als opportunist Dries Riphagen, die in de Tweede Wereldoorlog iedereen een rad voor ogen draaide met zijn rappe praatjes en innemende persoonlijkheid. Want wilde Riphagen de Joodse onderduikers nou helpen, of wilde hij alleen maar aan ze verdienen? De kijker weet het snel genoeg, maar z'n omgeving blijft lang gissen. Kuijpers verfilmde dit op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal zonder al te veel grijstinten. Maar hoofdpersoon Riphagen is bezig aan een continue vlucht vooruit, waardoor het wel een spannende film is geworden.

Lees hier ook ons interview met Jeroen van Koningsbrugge over de film 

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.