VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere de achtste film van Quentin Tarantino en een drama over de Spaanse burgeroorlog.

The Hateful Eight

Tarantino's achtste film is een heerlijke mashup van western, thriller en whodunnit. Het duurt even voordat de sowieso al behoorlijke lange film op gang komt, maar dan is er ook geen houden meer aan. Vrijwel alle actie speelt zich af in een buitenpost in Wyoming, kort na de Amerikaanse burgeroorlog. Daar moeten de acht hoofdpersonages schuilen voor een sneeuwstorm. Maar de storm buiten valt in het niet bij wat zich daarbinnen zal afspelen, wanneer raciale sentimenten, eerzucht, achterdocht en wraak op elkaar botsen en leiden tot een uiterst bloederige climax.

Incerta Gloria

De Spaanse burgeroorlog (1936-1939) is dik een jaar onderweg als Lluís de Brocà, een idealistische Republikeinse officier, zich meldt aan het front en daar wordt herenigd met zijn oude studievriend Julí Soleràs. Terwijl Soleràs tegen hem zijn zorgen uit over het gezin dat De Brocà in het door bommenwerpers bestookte Barcelona achterliet, valt de jonge officier zelf steeds meer voor femme fatale Carlana, de minnares en erfgename van een geëxecuteerde landheer. Een mooi aangeklede, maar soms ook warrige verfilming van de gelijknamige roman van de Catalaanse schrijver (en Republikeins veteraan) Joan Sales.

Mais Forte Que o Mundo

Verfilming van het turbulente levensverhaal van de Braziliaanse MMA-kampioen Jose “Scarface” Aldo Junior. Als de net volwassen geworden ‘Junior’ gaat werken in een sportschool in Rio de Janeiro wordt zijn vechttalent al snel ontdekt door de trainer, die hem zijn eerste grote kooigevecht aanbiedt. Herinneringen aan zijn moeilijke jeugd in Manaus en alcoholistische vader met losse handjes blijken een ideale voedingsbodem voor de haat die hij loslaat op zijn tegenstanders. Regisseur Afonso Poyart weet van Aldo’s verhaal een stijlvolle sportbiopic te maken waarin bloederig spektakel de rode draad vormt.

The Overnight

Alex en Emily zijn net verhuisd naar Los Angeles als ze voor een etentje worden uitgenodigd door Kurt, een excentrieke miljonair die samen met zijn Franse vrouw Charlotte in een riante villa woont. De aanvankelijk magische avond – Kurt wiegt de kinderen van beide echtparen in slaap met wierrook, een lichtshow en pianomuziek – neemt al snel een aantal bizarre wendingen, inclusief oplopende seksuele spanningen. Geinige lowbudget-komedie die verrast met openhartige dialogen, penisprotheses en heerlijk ongemakkelijk spel van Jason Schwartzman, al zijn veel van de grappen behoorlijk flauw en kinderachtig.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.