VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere een rake satire op het televisiewezen en een poppenfilm voor volwassenen.

Anomalisa

Poppenfilm van Charlie Kaufman, schrijver van onder andere Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Being John Malkovich, die andermaal via een originele omweg grote thema's als de liefde, identiteit en depressie behandelt. Hoofdpersoon is Michael Stone (David Thewlis), goeroe van de helpdeskindustrie, in wiens beleving alle mensen op aarde er precies hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken. Tot hij tijdens een zakenreis een jonge vrouw (Jennifer Jason Leigh) ontmoet die wel geheel zichzelf is. Vervreemdend en ontroerend: met name de intieme en tedere seksscène is, ondanks dat het om geanimeerde poppen gaat, wonderschoon.

The Electric Horseman

Ex-rodeokampioen Sonny Steele (Robert Redford) heeft zich laten strikken door reclamejongens en moet elke avond in een cowboypak met lichtjes een ritje maken met een doos 'Ranch Breakfast' in zijn handen. Sonny heeft een afkeer van het werk en alleen de drank houdt hem overeind. Wanneer zijn opdrachtgever een raspaard van 12 miljoen dollar wil vergiftigen, komt hij in opstand en gaat met zijn paard naar Utah. Daar loopt hij een televisiejournaliste (Jane Fonda) tegen het lijf die hem uiteindelijk wil helpen. Ouderwetse komedie met klassiek boeventuig en twee charmante filmsterren in de hoofdrol, die natuurlijk uiteindelijk voor elkaar vallen.

The Lovely Bones

Het verbeelden van sterven en het hiernamaals is geen sinecure, maar de versie van Peter Jackson in The Lovely Bones staat gebeiteld in de top tien. Na een kleine drie kwartier speeltijd ontdekt veertienjarige Susie dat ze niet meer leeft, dat ze overal en nergens is, tussen de levenden en de doden. Naast de visuele pracht loopt een rechercheverhaal waarin Wahlberg haar radeloze vader speelt, die anno 1973 koortsachtig op zoek is naar de moordenaar van zijn dochter. Met treffend passende muziek van onder meer Brian Eno, Cocteau Twins en This Mortal Coil.

Minority Report

Anno 2054 is moord in Washington uitgeroeid. Een afdeling met een drietal toekomstvoorspellers maakt het mogelijk dat de daders al opgepakt kunnen worden voordat ze hun misdaad hebben gepleegd. Politieman John Anderton (Tom Cruise) is degene die zorgt dat er actie wordt ondernomen als de toekomstbeelden van de drie binnenkomen. Maar op een dag voorspellen ze dat hijzelf een moord zal plegen. Hij vraagt zich dus - eindelijk - af of die voorspellingen wel altijd kloppen? Mooi vormgegeven, enerverende sf naar een verhaal van Philip K. Dick, met prima spel van de hoofdrolspelers.

Network

Howard Beale (Peter Finch) presenteert al 25 jaar het nieuws maar het tv-netwerk is in voor vernieuwing en hij moet het veld ruimen voor sensationelere programma's. Howard is er kapot van en kondigt aan in de volgende uitzending zich 'live' van het leven te beroven. Nog nooit heeft het journaal zoveel kijkers gehad en de doorgedraaide Howard, die natuurlijk niet echt zelfmoord pleegt, mag in het vervolg als tv-freak kijkcijfers gaan trekken. Scherpe satire op het televisiewezen met ijzersterk acteerwerk. Beroemd geworden uitspraak: 'I'm mad as hell and I'm not going to take it anymore!'

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.