VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere een geestige zedenschets van Spike Lee en een oorlogsdrama van Angelina Jolie.

The Chase

Intrigerend drama over de ontsnapping van een jongen (Robert Redford) uit de gevangenis in een zeer onbeduidend stadje in Texas en de gevolgen die dat heeft voor de sheriff (Marlon Brando). De film is berucht om de conflicten die achter de coulissen uitbraken tijdens de opnamen tussen regisseur Penn, scenarioschrijfster Lillian Hellman en producent Sam Spiegel. Het is daarom nauwelijks verbazingwekkend dat het eindproduct zijn doel voorbij schiet, maar de sterrencast met o.a. Redford, Brando, Jane Fonda én nieuwkomer Robert Duvall is fantastisch.

First They Killed My Father

In april 1975 valt het rebellenleger van de Rode Khmer de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh binnen en dwingt de bevolking te verhuizen naar collectieve boerderijen op het platteland. Waar ze hun individualiteit moeten opgeven en zeven dagen per week werken. In dit iets te lange, maar indrukwekkende drama van actrice/regisseur Jolie volgen we het jonge Cambodjaanse meisje Loung (een fantastische Srey Moch), die op vijfjarige leeftijd met het hele gezin vertrekt naar het platteland, maar in de loop der jaren steeds meer gezinsleden zal verliezen. Gebaseerd op de gelijknamige biografie van mensenrechtenactiviste Loung Ung.

Get Shorty

Prima verfilming van een roman van Elmore Leonard. Gangster Chili Palmer (John Travolta) is een fervent filmliefhebber. Hij droomt al jaren van een bestaan als filmproducent. Wanneer hij een gokschuld moet innen van Harry Zimm (Gene Hackman), het brein achter films met titels als The Slime People, ziet hij zijn kans schoon. Gaandeweg ontdekt hij dat de filmwereld in Hollywood eigenlijk niet zoveel verschilt van de onderwereld: beide zijn gebaseerd op creativiteit, angst en hebzucht. Regisseur Barry Sonnenveld houdt met hulp van zichtbaar zich amuserende hoofdrolspelers de vaart erin.

Mean Girls

Cady (Lindsay Lohan) heeft de eerste vijftien jaar van haar leven in Afrika doorgebracht en ondergaat een enorme cultuurschok wanneer ze voor het eerst op een doorsnee Amerikaanse high school terecht komt. Saturday Night Live comedienne Tina Fey schreef het scenario voor deze onderhoudende tienerkomedie waarin een buitenstaander een gat slaat in het sociale web dat The Plastics, oftewel de populaire in-gemene tuttebellen van de klas, hebben geweven. Lohan speelt zoals altijd een lekker gewone meid met spijkerbroeken, leuker is eigenlijk de prima Rachel McAdams (The Notebook) die als een nuffige bijenkoningin alles naar haar hand zet.

She's Gotta Have It

New York, eind jaren zeventig. De eigenzinnige en onafhankelijke Nola Darling heeft drie vriendjes: stoere Greer, zachtmoedige Jaime en grappige Mars (gespeeld door regisseur Spike Lee zelf). Alle drie willen ze liever het enige vriendje van Nola zijn, maar wie zal ze kiezen? Of wordt het misschien haar lesbische vriendin? Voor een prikkie gedraaide, geestige zedenschets, voor het grootste deel geschoten in stemmig zwart-wit, met acteurs die zo nu en dan rechtstreeks in de camera spreken om zo hun visie op de affaire uit te leggen. Lanceerde de carrière van regisseur Spike Lee, die drie jaar later Do the Right Thing zou maken.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.