VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere de nieuwe film van Noah Baumbach en een bitterzoete film met Jane Fonda en Robert Redford.

Gerald's Game

Om hun uitgedoofde seksleven weer wat pit te geven, gaan Jessie en Gerald naar hun afgelegen zomerhuisje. Ze nemen spannende lingerie en viagra mee. En, op Geralds verzoek, ook handboeien. Maar terwijl Jessie vastgeketend ligt op het bed, overlijdt Gerald aan een hartinfarct. Het sleuteltje ligt buiten bereik. En ze begint ook nog te hallucineren. Spannende, intelligente en effectieve horror, waarin de akeligste scènes niet de bloederigste zijn. Carla Gugino is uitstekend als damsel in distress, Bruce Greenwood is ook prima als haar hufterige echtgenoot. Gebaseerd op een verhaal van Stephen King.

Macbeth

In bloed, modder en spuug gedrenkte verfilming van Shakespeares beroemde tragedie over die Schotse leenheer Macbeth, die het dankzij de voorspelling van drie heksen, zijn eerzuchtige vrouw en een handvol moordpartijen schopt tot koning van Schotland. De Australische regisseur Justin Kurzel maakt gretig gebruik van de kale, uitgestrekte Schotse hooglanden om de morele leegte van het echtpaar Macbeth te benadrukken, en Fassbender en de Franse Cotillard blijken perfecte vertolkers van Shakespeare’s sombere verzen.

The Meyerowitz Stories (New and Selected)

Regisseur Noah Baumbach breidt zijn portfolio van aanmodderende neuroten uit de Amerikaanse Oostkust-middenklasse uit met deze geestige en ontroerende Netflix-productie. Centraal staat een New Yorkse familie die bijeenkomt rond het ziektebed van pater familias Harold Meyerowitz (Dustin Hoffman), een verbitterde kunstenaar wiens drie volwassen kinderen hem het nodige te verwijten hebben: Jean (Elizabeth Marvel) en Danny (Adam Sandler) werden in hun jeugd verwaarloosd terwijl jongste zoon Matthew (Ben Stiller) juist teveel aandacht en adoratie ontving. Tikkeltje navelstaarderig zoals al het werk van Baumbach, maar de dialogen zijn vlijmscherp en het spel van komieken Stiller en Sandler is fantastisch.

Our Souls at Night

In 1967 speelden Robert Redford en Jane Fonda in Barefoot in the Park een jong, verliefd stel dat net begint aan het volwassen leven. Vijftig jaar later vinden ze in Our Souls at Night weer de liefde, maar dan als de bejaarde weduwe Addie en weduwnaar Louis. Addie en Louis zijn al jaren buren als zij op een dag bij hem aanklopt en rechtdoorzee vraagt of hij de nacht met haar wil doorbrengen. Een subtiele, bitterzoete film over eenzaamheid en ouderdom met een intelligent scenario, gebaseerd op de gelijknamige roman van Kent Haruf.

Strong Island

De 22-jarige William Ford jr. wordt in 1992 doodgeschoten in Long Island, New York. De hele buurt weet wie het gedaan heeft, maar er komt geen rechtszaak. Kwam dit door vriendjespolitiek, racisme, of was er echt sprake van zelfverdediging? In de intieme documentaire Strong Island gaat Yance Ford op zoek naar antwoorden rond de dood van haar broer, ook bij haarzelf: 'De waanzin van de dood van m'n broer zou mij tot waanzin drijven, als ik niet in staat zou zijn om voor een klein deel de schuld op me te nemen.'

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.