Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Argentijns misdaaddrama en een wonderschone boekverfilming van Greta Gerwig

Crímenes de familia

Wanneer haar zoon terechtstaat voor verkrachting en poging tot moord, zet matriarch Alicia (een briljante Cecilia Roth) alles op alles om hem uit de gevangenis krijgen. Intrigerend melodrama uit Argentinië waarin de waarheid wordt overschaduwd door onvoorwaardelijke moederliefde. Slim verweven met een andere rechtszaak tegen Alicia’s onderontwikkelde huishoudster, vertelt het gefragmenteerde Crimenes de familia tevens over vrouwengeweld en de vergaande effecten van klassenverschil. Wel laat regisseur en scenarist Sebastián Schindel (El Hijo) de plot te lang voortkabbelen, waardoor de verder prima ontknoping wat gehaast voelt.

The Informer

Een ex-gedetineerde (Joel Kinnaman) wordt ingezet als FBI-informant om een Poolse maffiabaas in New York te pakken. Het oorspronkelijke plan loopt verkeerd, waarna de informant door zijn bazen (Rosamund Pike en Clive Owen) undercover de gevangenis in wordt gestuurd. Eenmaal binnen hinkt hij op twee gedachten: drugsnetwerk uitbreiden voor de crimineel, of de boel oprollen voor de FBI? Thuis wachten vrouw (Ana de Armas) en dochter angstvallig af, terwijl een sceptische rechercheur (Common) zich óók nog met de zaak bemoeit. Vermakelijke actiethriller, maar niets wat we niet eerder hebben gezien: explosieve hoofdpersoon, schimmige FBI-agenten, en criminelen uit het clichéboekje. Wel een lekker grimmig sfeertje en prima acteerwerk.

Fei Fei en de maan

De nieuwsgierige Fei Fei is dol op de romantische verhalen van haar moeder over Chang’e, een godin die op de maan leeft en daar wacht op de terugkeer van haar geliefde. Als haar moeder overlijdt en vader vier jaar later met een nieuwe vriendin thuiskomt, besluit Fei Fei naar de maan te vliegen om het bestaan van eeuwige liefde te bewijzen. Aardige animatiemusical die het vooral moet hebben van het prachtige eerste halfuur. De talloze actiescènes op de maan, getekend in felle kleuren en ondersteund door matige popmuziek, zijn helaas van veel mindere kwaliteit. Scenarist Audrey Wells (The Hate U Give) baseerde het verhaal op een klassiek Chinees sprookje en schreef het deels als afscheidsbrief voor haar man en dochter: eind 2018 overleed ze aan kanker.

Little Women (vanaf zondag 1 november)

Deze zoveelste verfilming van het wereldberoemde boek van Louise May Alcott weet een geheel eigen draai te geven aan het bekende verhaal over een verarmd bourgeois-gezin ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Aspirant-schrijver Jo (Saoirse Ronan), een van de vier zussen in het gezin, staat nog steeds centraal, maar regisseur Greta Gerwig (die ook het scenario schreef) toont opvallend veel begrip voor de ambitieuze Amy (Florence Pugh), die in vorige versies steevast de ‘foute zus’ was. Genomineerd voor zes Oscars, waaronder – zeer terecht – voor beste hoofdrol (Ronan) en beste bijrol (Pugh).

Bekijk hier ons interview met de hoofdrolspelers en regisseur Greta Gerwig: 'Dit is het boek waarmee ik ben opgegroeid'

Loving

Op feiten gebaseerd drama over simpele boer Richard Loving (Joel Edgerton) die wil trouwen met Mildred (Ruth Negga). Maar... Richard is wit, Mildred is zwart, en het verhaal speelt zich af in Virginia in de jaren zestig, toen het nog bij wet verboden was dat wit en zwart met elkaar trouwden. Sterk, ingehouden drama van Jeff Nichols (Mud, Take Shelter) blijft dicht bij de Lovings en scheert – gelukkig maar – langs de historische rechtszaak die het gevolg was van hun weigering zich aan de wetten van Virginia te houden.

Lees ook ons interview met regisseur Jeff Nichols: 'Ze hebben geen politieke agenda, enkel liefde'

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.