Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een eigenzinnige documentaire en een waanzinnige actiefilm.

7. Kogustaki Mucize

De verstandelijk beperkte Memo woont met zijn dochtertje en grootmoeder in een idyllisch Turks dorp. Nadat een klasgenootje van zijn dochter tragisch verongelukt, wordt Memo beschuldigd van moord en ter dood veroordeeld. Vanuit de gevangenis moet hij zijn onschuld zien te bewijzen. Deze schaamteloze tranentrekker – internationaal bekend als Miracle in Cell No. 7 en gebaseerd op een Zuid-Koreaanse film met dezelfde titel – was in Turkije de best bezochte film van 2019. Dat is best voor te stellen: het verhaal is tamelijk ridicuul, maar aantrekkelijk in beeld gebracht en meeslepend verteld.

David Attenborough: A Life on Our Planet

Bioloog David Attenborough, wereldberoemd maker van tientallen natuurdocumentaires en inmiddels 94 jaar oud, blikt in dit indrukwekkende filmessay terug op zijn leven. De conclusie is hard: in de afgelopen decennia is de wildernis systematisch vernietigd en is de CO2-uitstoot op extreme wijze toegenomen, waardoor de planeet – en dan vooral de mensheid – op een catastrofe afstevent. Maar het is nog niet te laat, aldus Attenborough. Als we onze leefwijze op radicale wijze veranderen – te beginnen met ons dieet en de landbouwsector – dan kunnen we onszelf nog redden. Beangstigend én inspirerend.

Dick Johnson is Dead

Filmmaker Kirsten Johnson volgt haar vader met de camera gedurende zijn laatste levensjaren, waarin het steeds slechter met hem gaat. Een zielig portret is Dick Johnson Is Dead echter allerminst, want Johnson laat haar vader voortdurend op humoristische wijze zijn eigen dood naspelen, soms samen met een stuntman. En ook zet ze zijn begrafenis in scène. Ondertussen praten ze openhartig over zijn verleden, zijn grote liefde en zijn alsmaar slechter wordende geheugen. Liefdevolle en eigenzinnige ode aan een liefdevolle en eigenzinnige man. Op het prestigieuze Sundance filmfestival bekroond met de prijs voor ‘Innovation in Nonfiction Storytelling’.

Mad Max: Fury Road

Na dertig jaar keert regisseur George Miller terug naar de post-apocalyptische strapatsen waarmee hij naam maakte. Mad Max probeert met de strijdbare Furiosa uit handen te blijven van de tirannieke Immortan Joe en zijn leger kamikaze-albino's, om zo een handvol vrouwen te redden van een miserabel lot. Twee uur lang ronkt, crasht en explodeert alles in een even krankzinnig als onzinnig spektakel vol bijzondere stunts en special effects. Fury Road is glorieuze, zwartgeblakerde gekte die andere actiefilms en blockbusters stof laat happen.

Se7en

Deze tweede film van regisseur David Fincher (Fight Club, The Social Network) is een bloedstollende en originele thriller over twee rechercheurs (Freeman en Pitt) die samen een seriemoordenaar opsporen. Ze ontdekken dat de moordenaar de klassieke zeven hoofdzonden afwerkt. Bij het eerste slachtoffer, een volgevreten man, wordt het woord 'gulzigheid' aangetroffen, de tweede moord is gepleegd onder het kopje 'hebzucht'; als de literaire schijn niet bedriegt, zullen er nog vijf moorden volgen. Het mooie camerawerk is van Darius Khondji (Delicatessen, Uncut Gems).

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.