Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een spannende reconstructie van een ontvoering en Robert Pattinson als sadistische priester.

#Alive

Gamer Joon-woo is alleen thuis wanneer de chaos uitbreekt: een mysterieus virus verandert mensen in kannibalistische monsters. Met een gebarricadeerde voordeur en een snel slinkende proviand probeert de millennial te overleven. Al snel is hij de wanhoop nabij. Een weinig vernieuwende zombiefilm uit Zuid-Korea over het belang van menselijke connecties in tijden van isolatie. Maar anders dan de titel doet vermoeden, wordt sociale media als thema onvoldoende uitgewerkt. Toch vermaakt #Alive zeker met knappe actiescènes, genoeg bloeddorstige zombies en Yoo Ah-in (Burning) als knullige protagonist.

All the Money in the World

Acteur Kevin Spacey werd in 2017 te elfder ure uit All the Money in the World geknipt wegens beschuldigingen van seksueel misbruik, waarna al zijn scènes in recordtempo opnieuw werden gefilmd met Christopher Plummer. Een smeuïg verhaal, maar de film kan prima zonder. Deze reconstructie van de ontvoering van John Paul Getty III in 1973 is namelijk reuze spannend en heerlijk soepel geregisseerd door veteraan Ridley Scott (Alien, Gladiator). En hoe wrang ook: de 88-jarige Plummer is op zijn best als kille miljardair die het losgeld voor zijn kleinzoon weigert te betalen.

The Devil All the Time

De Amerikaanse schrijver Donald Ray Pollock moet vroeger heel wat religieuze frustraties hebben opgelopen: zijn debuutroman The Devil All the Time (2011) zit vol perverse predikanten, bijbel citerende bruten en andere godsdienstwaanzinnigen. In deze ambitieuze verfilming met indrukwekkende cast treedt Pollock zelf – met smeuïg zuidelijk accent – op als verteller. Plaats van handeling is de omgeving rond het gehucht Knockemstiff, Ohio, waar de getraumatiseerde wees Arvin Russell (Tom Holland) probeert op het rechte pad te blijven – tevergeefs natuurlijk. Een groteske, naargeestige maar ook fascinerende portie Southern Gothic.

Operation Odessa

Deze vermakelijke documentaire over drie onderwereldfiguren bevat de typische elementen van een gangsterfilm: louche personages (met namen als Fat Tony), flitsende montages vol geld, drugs en vrouwen en aangedikte beweringen over spectaculaire drugdeals. Een vrij conventionele vertelling dus, maar wel over een uiterst onconventionele gebeurtenis: drie zware jongens – een Russische clubeigenaar, een autoverkoper uit Miami en een Cubaanse spion – beramen een plan om een militaire Sovjetonderzeeër te verkopen aan een Colombiaans drugskartel. Hun fascinerende verhaal wordt verteld aan de hand van echte telefoonopnames.

Sing

In een stad vol harmonieus samenlevende dieren maakt een zangwedstrijd met royale hoofdprijs een hevige concurrentiestrijd los. Vrolijke animatiefilm van de producenten van Despicable Me en The Secret Life of Pets is van a tot z voorspelbaar, maar bevat genoeg aardige slapstick voor de kleintjes, en een overdaad aan beroemde stemmen en geliefde pophits voor volwassen kijkers. Regisseur/scenarist Garth Jennings maakte eerder de inventieve jeugdfilm Son of Rambow (2007) en fraaie clips voor artiesten als Beck, Eels en Radiohead – dit voelt dan toch als een stapje terug.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.