Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een vlotte jeugdfilm over het zusje van Sherlock Holmes en een ontroerende natuurfilm.

Bumblebee

De Transformers-formule leek door Michael Bay en consorten helemaal uitgemolken toen de Britse scenarist Christina Hodson (Shut In) op de proppen kwam met deze alleraardigste jaren tachtig-prequel. Hoofdpersoon is de 17-jarige Charlie (Hailee Steinfeld), die liever aan auto’s sleutelt en The Smiths luistert dan dat ze achter jongens aanzit. Per toeval komt Bumblebee in haar leven, de stemloze gele Transformer die op de vlucht is voor de Decepticons. De actiescènes zijn net zo ongeïnspireerd als in eerdere films, maar Steinfeld (True Grit) toont zich andermaal een geweldige leading lady en het gebrek aan testosteron is verfrissend.

Enola Holmes

Sherlock Holmes heeft een pittig tienerzusje, dat ook zeer bedreven is in het oplossen van ingewikkelde misdaden. Dat is het even simpele als doeltreffende concept van The Enola Holmes Mysteries, een reeks young adult-romans van de Amerikaanse schrijfster Nancy Springer. In deze Netflix-verfilming van het eerste deel gaat de heldin op zoek naar haar vermiste moeder én moet ze een jonge markies beschermen tegen een moordenaar. Het verhaal is soms wat rommelig en politiek correct, maar charmante hoofdrolspeelster Millie Bobby Brown (Stranger Things) kan het uitstekend dragen. Leuke, vlotte familiefilm, beetje eng nog voor de jongsten.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (vanaf 25 september)

In dit vervolg op Harry Potter-prequel Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) treffen we scenarist J.K. Rowling niet op haar best: het verhaal rond schurk Grindelwald (Johnny Depp), die de oorlog wil verklaren aan muggles (niet-tovenaars), is een zootje, met een overdaad aan ingewikkelde subplots. Jammer, want Rowlings fantasie blijft erg aanstekelijk: de fabeldieren en tovertrucs zijn weer ingenieus bedacht, de jarentwintigsetting is prachtig en ‘magiezoöloog’ Newt Scamander (Eddie Redmayne) is een steeds charmantere hoofdpersoon. Leuk voor Potter-fans is ditmaal een uitstapje naar Hogwarts, waar een jonge Albus Dumbledore (Jude Law) de scepter zwaait. Al met al net genoeg om te blijven uitkijken naar de geplande delen drie, vier en vijf.

The Hunt for Red October

De Russische kapitein Ramius (Sean Connery) vaart met een supergeavanceerde nucleaire duikboot richting de VS. De CIA en de Sovjet Unie roepen dat hij kierewiet is en tot de aanval overgaat. Veiligheidsagent Jack Ryan (Alec Baldwin) denkt dat Ramius wil overlopen naar het Westen. The Hunt for Red October is een spannende technothriller over het spanningsveld tussen militaire en diplomatieke strategie, die goed geacteerd en gefilmd is (door Jan de Bont). De onderwatersequenties leenden zich uitstekend voor geluidseffecten, waarvoor de film dan ook een Oscar kreeg. Naar een verhaal van Tom Clancy.

My Octopus Teacher

Ontroerende documentaire over filmmaker Craig Foster, die tijdens een burn-out terugkeert naar zijn jeugdliefde: duiken in de ijskoude onderwaterbossen van Zuid-Afrika. Op een dag stuit hij op een nieuwsgierige octopus, die voorzichtig toenadering zoekt en hem uiteindelijk mee op sleeptouw neemt in een mysterieuze wereld. De onderwaterbeelden zijn ronduit betoverend, Foster vertelt openhartig en zichtbaar geëmotioneerd over zijn band met het dier en ondertussen wordt ook nog eens de complexiteit van het ecosysteem helder uitgelegd. Hartverwarmend en inspirerend.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.