Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een virtuoze biopic en een bloederige actiekomedie.

I, Tonya

Biopic over de Amerikaanse kunstschaatsster Tonya Harding, die in 1994 even wereldnieuws was toen haar concurrente Nancy Kerrigan door ene Shane Stant verwond werd, waarvan Harding op de hoogte zou zijn geweest. Regisseur Gillespie (Lars and the Real Girl) maakte een heerlijke, soms schrijnende maar vaak ook hilarische film over klassenverschil (Harding was 'white trash', Kerrigan een 'prinses'), roem en media-aandacht, maar de film is van de Australische actrice Robbie, die mee-produceerde en onvergetelijk is als de beetje lompe, maar ook baanbrekende en onverzettelijke Harding. I, Tonya kreeg drie Oscarnominaties, waaronder een voor Robbie.

Beluister hier wat actrice Sallie Harmsen van de film vond (VPRO Cinema Podcast, 2018)

Rebecca

Jonge vrouw (Lily James) wordt in Monte Carlo verliefd op steenrijke weduwnaar (Armie Hammer) en gaat als zijn echtgenote mee terug naar Engeland en zijn enorme landhuis Manderlay. Daar ontmoet ze de akelige huishoudster Mrs Danvers (Kristin Scott Thomas), die haar de hele tijd laat merken dat ze tekortschiet. Update van beroemd Daphne du Maurier-verhaal, dat in 1940 al eens verfilmd werd door Alfred Hitchcock. Is op sommige punten beter te verteren dan Hitchcocks inmiddels behoorlijk ouderwetse versie, maar is niet half zo eng, waardoor het nogal melodramatische verhaal te veel de aandacht trekt.

Lees hier ons achtergrondverhaal over de film: 'Wheatley heeft zijn film volgestopt met verborgen boodschappen'

Split

Een man met 23 verschillende persoonlijkheden kidnapt drie jonge meiden, om te kunnen offeren aan zijn onheilspellende 24ste persoonlijkheid, die op het punt staat zich te openbaren. Geslaagde low-budget-thriller met sterke hoofdrollen van James McAvoy (The Last King of Scotland) en Anya Taylor-Joy (The Witch), die Split - ondanks de nogal fantastische plot - stevig op de grond houden. Langverwachte comeback van regisseur Shyamalan (The Sixth Sense), die na reeks sentimentele en zelfingenomen werkjes als Lady in the Water en After Earth eindelijk weer een strakke, spannende en intrigerende film aflevert.

Bekijk hier ons interview met Shyamalan: 'Ik ben nu in een fase waarin ik weer donkere, weirde films maak'

Vampires vs. the Bronx

De winkels en huizen in de New Yorkse wijk The Bronx worden bij bosjes opgekocht. Een stel kinderen ontdekt dat de opkopers - de titel verraadt het al - niet slechts geldbeluste vastgoedondernemers zijn. De jongens gaan vervolgens op missie om hun wijk te redden van de bloeddorstige ‘zakenlieden’. Heerlijk speelse actiekomedie van debuterend speelfilmregisseur Osmany Rodriguez, die eerder vooral sketches regisseerde voor Saturday Night Live. Met de elevator pitch ‘vampierengentrificatie in The Bronx’ kun je weinig verkeerd doen, en de maatschappijkritiek is mooi verweven met de bloederige horror en komische intermezzo’s.

Vizontele

De introductie van televisie heeft heel wat teweeg gebracht. Ook in een klein Turks plaatsje in 1974. Filmmakers Yilmaz Erdogan en Ömer Faruk Sorak blikken in deze komedie terug op de tijd dat ook daar de tv zijn intrede deed. De plaatselijke bioscoopboer vindt het helemaal niks, maar de burgemeester is enthousiast. Hij probeert de bouw van een televisiemast op de hoogste berg in de omgeving te organiseren. Het begin van een hoop praktisch gedoe en een ideologische strijd onder de dorpsbewoners. In Turkije oogstte Vizontele veel lof en prijzen, maar over de grens werd de Turkse humor minder goed begrepen.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix