Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een komische neo-noir uit Canada en klei-animatie van Aardman.

Les choses de la vie

Indrukwekkend drama over een zakenman van middelbare leeftijd (Michel Piccoli) die met zijn Alfa Romeo over de kop slaat en in de ogenblikken voor zijn overlijden zijn leven aan zich voorbij ziet trekken. Juist voor het fatale ongeluk had hij een beslissing genomen over of hij verder moest gaan met zijn maîtresse (Romy Schneider) of jarenlange echtgenote (Lea Massari). Sautet zou het duo Piccoli en Schneider in veel van zijn latere films opnieuw casten. De film kreeg in 1994 een teleurstellende Amerikaanse remake onder de titel Intersection, met Richard Gere in de hoofdrol.

Dialogue avec mon jardinier

Een mondaine schilder, graag geziene gast op hippe vernissages, die een midlifecrisis uitzit op het platteland, huurt een tuinman in, een simpele ziel die de stad alleen van de tv kent. Het blijkt dat ze vroeger samen op school hebben gezeten. Ze brengen hun tijd door met het voeren van lange gesprekken, waarbij de tuinman blijk geeft over een rustieke wijsheid te beschikken. Regisseur Jean Becker (L'été meurtrier) verfilmde de gelijknamige, semi-autobiografische roman van schilder-schrijver Henri Cueco in het pittoreske gat Villefranche-sur-Saone. Aardige running gags, een ontroerend, of sentimenteel, einde. Op een ouderwetse manier mooi.

Fear Street Part 1: 1994

Nadat een groep tieners het graf van een zeventiende-eeuwse heks heeft verstoord, stuurt zij een bende bloeddorstige seriemoordenaars op hen af. Het zit ook nooit mee in Shadyside, een stadje dat al eeuwenlang wordt geteisterd door brute moorden, donkere luchten en onverklaarbare misère. En hoewel de Fear Street-trilogie is gebaseerd op de gelijknamige tienerboekenreeks van Goosebumps-schrijver R. L. Stine, brengt het eerste deel vooral een vermakelijke ode aan de slasherfilms van Wes Craven. Een stuk volwassener dan het bronmateriaal dus, wat soms helaas wringt met de kinderlijke toon van het geheel.

The Kid Detective

In zijn tienerjaren was Abe Applebaum (Adam Brody) een wonderkind in zijn eigen soort: een kinderdetective die voor de hele school de meest uiteenlopende mysteries oploste. Inmiddels is Abe 32, slijt hij zijn dagen als ‘privédetective’ met nietszeggende zaakjes, en verliest hij zich avond na avond in alcohol en zelfmedelijden. Tot er ineens een heuse moordzaak op zijn bureau belandt, en hij eindelijk toekomt aan de échte actie. Maar moord blijkt toch van net iets andere orde dan vermiste katten en gestolen spaarpotten. Debuterend regisseur Evan Morgan maakt er een heerlijk ironische neo-noir van, met een slim script en een uitstekende cast

Shaun het schaap: het ruimteschaap

Tweede speelfilm-spin-off van de populaire Aardman klei-animatieserie. Deze keer draaiend om Lu-la, een buitenaards vriendinnetje van Shaun het schaap, dat na een intergalactische joyride met een ’zoem-zoem’ de weg terug zoekt naar haar ‘po-poe’ en ‘mi-ma’. Meer dialoog – behalve schapengeblaat en hondengegrom – is er gewoontegetrouw niet. Visuele grappen en verwijzingen naar scifi-klassiekers des te meer, waarbij veel te grinniken valt. Enigszins zorgwekkend is wel dat Shauns anarchisme terrein verliest aan een überschattige blauwe emo-kleuter, en dat hun avonturen omlijst worden met mierzoete feelgoodpop. De originele Britse titel is A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon.

Meer film- en serietips voor Netflix