Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een mooie en meeslepende documentaire en een zwoele, zomerse thriller.

The Broken Hearts Gallery

Twintiger Lucy verzamelt altijd een paar van de persoonlijke eigendommen van haar vriendje, zodat ze erbij kan wegkwijnen als het uitgaat. Op een avond met relationeel en professioneel malheur stapt ze dronken in de auto van Nick, omdat ze ten onrechte denkt dat hij haar bestelde Uber-chauffeur is. Nick is gelukkig de kwaadste niet. Charmante romcom over postmoderne hipsters in New York. Niet heel origineel van opbouw, niet alles werkt, maar de nog niet zo bekende acteurs en de geestige dialogen, geschreven door debuterend regisseur Krinsky, houden het toch lekker fris.

Erin Brockovich

Op feiten gebaseerd rechtbankdrama dat actrice Julia Roberts haar eerste Oscar opleverde. Zij speelt een alleenstaande moeder van drie kinderen, die met bluf en een beetje emotionele chantage een baantje krijgt op een juristenkantoor. Daar stuit ze op een van de grootste milieuschandalen in de Amerikaanse geschiedenis. Roberts kan prima uit de voeten met de rap geschreven dialogen van Susannah Grant maar gaat enigszins aan de haal met een verhaal dat meer om haar dan om een geruchtmakende zaak met talloze slachtoffers lijkt te gaan.

Sisters on Track

Mooie en meeslepende documentaire over de New Yorkse tienermeiden Tai, Rainn en Brooke Sheppard, natuurtalenten die het uitstekend doen op atletiekwedstrijden. Maar na het sporten moeten ze weer naar de daklozenopvang, waar ze wonen met hun alleenstaande moeder. Toch is het, misschien, mogelijk om zich te ontworstelen aan het treurige bestaan. Dan moeten ze wel keihard trainen, en hun uiterste best doen op school. Je gaat vanzelf intens meeleven met de zussen, die constant moeten bewijzen dat ze goed genoeg zijn.

Swimming Pool

Eerste Engelstalige film van François Ozon speelt zich voor een groot deel af in een intrigerende mentale schemerzone. Vanaf het moment dat schrijfster Sarah Morton (Charlotte Rampling) op verzoek van haar uitgever haar intrek neemt in een Frans buitenhuis, is het gedaan met de realiteit. De zucht naar inspiratie vertroebelt haar blik. Alles wat zij ziet, wordt een potentieel onderwerp voor haar nieuwe misdaadroman. Het freudiaanse schimmenspel in Swimming Pool blijft, ondanks het aanstekelijke acteren van Rampling en Ludivine Sagnier (als wulpse uitgeversdochter), een concept. Ozons stijlvaste regie doet denken aan de verhalenverteller die door zijn zelfbewuste vertelwijze de aandacht afleidt van het verhaal zelf. Genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes.

La proie

De vrijgelaten celmaat van bankovervaller Franck blijkt een seriemoordenaar met een voorliefde voor Francks vrouw en dochter. Hoogste tijd voor een ontsnapping, gevolgd door een klopjacht van de politie op Franck en van Franck op de psychopaat. La proie (De prooi) is schatplichtig aan Harrison Fords The Fugitive, maar de Franse uitgave is een flink stuk sneller, gewelddadiger en uiteindelijk slimmer. En regisseur Eric Valette houdt het tempo zo moordend hoog, dat iedere twijfel aan de geloofwaardigheid van de handelingen continu wordt overschreeuwd door een volgende uitzinnige actie.

Meer film- en serietips voor Netflix