Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een zwartkomisch pandemie-produkt en een indie-film met hitsige nonnen.

Bo Burnham: Inside

Omdat hij zich, thuis opgesloten tijdens de pandemie, verveelde, besloot komiek Bo Burnham (Eight Grade) een projectje te beginnen. Hij schreef liedjes voor een show, tekstjes voor tussendoor, legde ze zelf vast op camera, en maakte zo eigenhandig een fascinerend multimediaal dagboek over een gemankeerd leven tijdens de lockdown. Het spectaculair uit de hand gelopen project vertelt dan ook nog zinnige dingen over internet en social media, over zijn angsten en depressieve gevoelens, is afwisselend grappig en heel aangrijpend en bovenal prachtig gemaakt.

A cavallo della tigre

Italië, jaren vijftig. Arme sloeber Giacinto Rossi (Nino Manfredi) heeft geld nodig, en bedenkt een plan: hij begraaft op een landweggetje kostbaarheden, doet alsof hij is overvallen, om later de buit weer op te halen. Het loopt mis. Hij belandt in de gevangenis, waar hij samen met een aantal echte criminelen probeert te ontsnappen, maar ook dat blijkt niet zo makkelijk. Zwart-komische zedenschets in sfeervol zwart-wit van Comencini, de Italiaanse regisseur die veel succes had met komedies, maar vooral met zijn mini-serie voor tv The Adventures of Pinocchio (1972). Mooie schurkenrol van Gian Maria Volontè (A Fistful of Dollars).

The Little Hours

In de veertiende eeuw belandt een in ongenade gevallen hofknaap (Dave Franco) in een klooster dat voornamelijk wordt bevolkt door jonge, hitsige nonnen (onder meer Alison Brie en Aubrey Plaza). Hij doet zich voor als doofstomme arbeider, maar met zijn aanwezigheid als lustobject ontketent hij al gauw een oorlog tussen de behoeftige vrouwen. Regisseur Baena maakt er een heerlijk vileine, modern-middeleeuwse farce van, met hedendaags taalgebruik en een ultieme indie-cast (Nick Offerman! John C. Reilly! Molly Shannon!). Maar de show wordt vooral gestolen door Plaza, die geboren lijkt voor de rol van sardonische non. Gebaseerd op een kort verhaal van Boccaccio.

Mystic River

Als jongetjes liepen Dave, Jimmy en Sean een vreselijk trauma op toen een van hen ontvoerd en seksueel misbruikt werd. Jaren later, ze zijn inmiddels volwassen en getrouwd, wordt de negentienjarige dochter van een van hen vermoord. Dave is een van de verdachten, op de avond van het misdrijf kwam hij namelijk in verwarde staat en met bebloede handen thuis. Al snel worden oude wonden opnieuw opengereten. Sterke, sombere whodunit, vooral door de effectieve, sobere regie van Eastwood en het uitstekende spel van Robbins, Penn en Bacon de moeite waard. Gebaseerd op een roman van Dennis Lehane (Shutter Island, Gone Baby Gone).

The Ninth Gate

Dertig jaar na zijn beroemde Hollywooddebuut Rosemary's Baby roert de Poolse scriptschrijver/regisseur Polanski opnieuw het onderwerp Satan aan. Dean Corso (Depp) komt op het spoor van de Duivel nadat hij van miljonair Balkan (Langella) opdracht gekregen heeft om twee exemplaren van het boek 'The Nine Gates to the Kingdom of Shadows' op te duikelen. Polanski laat de zoektocht dik twee uur duren en die zit boordevol sfeer, met barokke beelden van Darius Khondji (Seven) en bijzondere geluiden van Polanski's landgenoot Wojciech Kilar (The Pianist). Het einde is niet het sterkste deel.

Meer film- en serietips voor Netflix