Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een extravagante zombiefilm en een broeierige remake van The Beguiled.

American Made

De stralende grijns van Tom Cruise boven een vliegeniersuniform, dat is lekker vertrouwd. In deze luchtige misdaadfilm, gebaseerd op ware gebeurtenissen, speelt hij piloot Barry Seal, die in de jaren zeventig door de CIA wordt ingezet om wapens te smokkelen naar Zuid-Amerika. En door het kartel van Pablo Escobar om drugs te smokkelen naar de VS. Het is een sensationele geschiedenis, die vlot en onderhoudend wordt verteld, maar wel wat anekdotisch en oppervlakkig blijft. Voor de fans: waaghals Cruise deed al z'n vliegwerk natuurlijk zelf.

Army of the Dead

Een legerkonvooi laat per ongeluk een zombie los in de woestijn van Nevada. Las Vegas valt vervolgens ten prooi aan het zombievirus, maar wordt door de afgelegen ligging snel vergrendeld. Profiteurs ruiken hun kans en een team onder leiding van huurling Scott (Dave Bautista) heeft 32 uur de tijd om 200 miljoen dollar uit een ondergrondse casinokluis te halen. Ze worden echter flink gehinderd door ‘alfazombies’, een heuse zombietijger en de dreiging van een atoombom. Regisseur Zack Snyder tuigt binnen het uitgekauwde genre een extravagant spektakelstuk op, dat liefst tweeënhalf uur blijft boeien. Deze liefdesbaby van Dawn of the Dead en Den of Thieves is daarmee pretentieloos pulpvermaak in optima forma.

El Baile de Los 41

In 1901 maakte de Mexicaanse politie een einde aan een feest in een clandestiene homoclub. Onder de arrestanten bevonden zich veel hoge functionarissen, al dan niet uitgedost in vrouwenkleding. Het incident kwam bekend te staan als ‘Het bal van de 41’ en werd een groot schandaal in Mexico. Deze reconstructie volgt het perspectief van een van de betrokkenen, een politicus die getrouwd is met de dochter van de president en een affaire krijgt met een mannelijke collega. Boeiende geschiedenis, erg fraai in beeld gebracht, maar alle intense blikken en stomende seks ten spijt blijft de romantiek nogal bloedeloos.

The Beguiled

Een gewonde soldaat uit het Noorden houdt zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog schuil in een meisjesinternaat in het Zuiden, waar zijn aanwezigheid leidt tot jaloezie en verraad. Remake van de gelijknamige film uit 1971 van Don Siegel (met Clint Eastwood als de soldaat), maar heel anders van toon. Sofia Coppola zoomt niet in op de soldaat, zoals Siegel, maar op de vrouwen en meisjes van het internaat. Sterk spel van de actrices en mooi broeierig gefilmd op locatie in Louisiana. Coppola kreeg op het festival van Cannes, waar de film in première ging, de prijs voor beste regisseur.

Bekijk ook ons interview met Sofia Coppola en Elle Fanning over de film

The Last Days

Vijf joodse Hongaren die de Holocaust hebben overleefd en nu in de VS wonen, vertellen hun verhaal. Het begint in maart 1944 wanneer de nazi's systematisch joodse Hongaren beginnen op te pakken, loopt via maanden in concentratiekampen en eindigt meer dan 50 jaar later in de huizen waar ze vroeger woonden. De indrukwekkende film doet verslag van hun reis naar plaatsen uit het verleden en de zoektocht naar hun verloren jeugd en familieleden. Bekroond met de Oscar voor beste documentaire. De muziek is van Hans Zimmer.