Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een claustrofobische thriller en een prijswinnende Nederlandse jeugdfilm.

Chocolat

In een rustig en pittoresk Frans dorpje wordt een nieuwe chocolaterie geopend. De chocolaatjes die de uitbaatster (Juliette Binoche) verkoopt hebben een wonderbaarlijke uitwerking. Een knorrige oude dame wordt er vrolijk van, de uitgebluste echtgenoot van een bewoonster hervindt zijn libido. De strenge burgemeester ziet het allemaal met gefronste wenkbrauwen aan. Vooral in de VS succesvol romantisch sprookje, werd genomineerd voor maar liefst vijf Oscars. Maar voor velen zal de film, net als veel ander werk van regisseur Hallström, aan de zoete kant zijn.

Ferry

Spin-off van het razend populaire eerste seizoen van misdaadserie Undercover, waarin acteur Lammers als de psychotische, maar ook onweerstaanbare pillenkoning Ferry Bouman de show stal. De film keert terug in de tijd en gaat over hoe Brabander Ferry terechtkomt op camping Zonnedauw, waar hij zijn grote liefde Danielle (Elise Schaap) zal ontmoeten. Lammers ging flink in training voor de film en overtuigt als een jonge, aanzienlijk minder zelfverzekerde Ferry. Maar de film wil zowel romantische komedie als hard misdaadverhaal zijn, en werd vervolgens geen van beide. Wel verplichte kost voor de fans van de serie.

Lees ook ons interview met Frank Lammers: 'Ik ben niet in een hokje te plaatsen'

Oxygène

Claustrofobische thriller over een vrouw (Mélanie Laurent) die ontwaakt in een cryokamer: een medisch apparaat waarin mensen in een kunstmatige coma worden gebracht. Ze heeft geen flauw idee wie ze is en waar ze is, en tot overmaat van ramp raakt de zuurstof snel op. Door vragen te stellen aan besturingssysteem MILO (met de stem van Mathieu Amalric) probeert ze te ontsnappen. Vlot geregisseerd door Alexandre Aja, die vooral bekend staat om zijn bloederige horrorfilms. Het scenario van nieuwkomer Christie LeBlanc stelt intrigerende vragen over de waarde van het leven en neemt een aantal verrassende wendingen, al had het slot wel scherper gekund.

Mijn bijzonder rare week met Tess

Vanwege zijn doodsangst legt het jongetje Sam zichzelf ‘alleenheidstraining’ op. Daar komt weinig meer van als hij op vakantie op Terschelling het eigengereide meisje Tess ontmoet. Zij heeft een geheim, waar Sam haar mee wil helpen. Maar zit ze daar wel op te wachten? Lieve, sprookjesachtige film met leuke kinderen in de hoofdrol. Het heeft allemaal wel een beetje een Oerol- en Camping Bakkum-achtig sfeertje, maar doordat er ook uitdagende thema’s zoals angst voor de dood aan bod komen, wordt de film meer dan een idyllisch vakantieverhaal. Bekroond met onder andere de publieksprijs op Cinekid. Naar het kinderboek van Anna Woltz

Lees ook ons interview met regisseur Steven Wouterlood: 'Wat er nu gebeurt zag ik echt niet aankomen'

United 93 (vanaf zondag)

Deze eerste bioscoopfilm over 9/11 concentreert zich op het vierde gekaapte vliegtuig, dat moest neerstorten in Washington, mogelijk op het Witte Huis of het Capitool, maar door toedoen van de passagiers en stewardessen crashte in een leeg veld. Regisseur Paul Greengrass interviewde honderden betrokkenen en bestudeerde talloze documenten en rapporten. Vervolgens vroeg hij verkeersleiders en piloten om zichzelf te spelen, en koos daarnaast voor onbekende acteurs, merendeels uit de theaterwereld van New York. Het leverde een film op die zeer realistisch overkomt. Bijzonder indrukwekkend.

Meer film- en serietips voor Netflix