Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere de meest besproken film van 2019 en een prijswinnend drama uit India.

Détective

Vermakelijk staaltje plotloze anti-genrecinema van Jean-Luc Godard (À bout de souffle, Pierrot le fou). Terwijl in het Parijse Hôtel Concorde Saint Lazare een moordzaak speelt, kruisen de slingerpaden van een dozijn figuren elkander. En ook weer niet. Godards idee van een grotepublieksfilm, een door drie cameramensen briljant gefotografeerd cinefielenfeestje, bruist en ontregelt. De hoofdrollen worden gespeeld door onder meer Nathalie Baye en Johnny Hallyday, een piepjonge Julie Delpy speelt een bijrol. Voor liefhebbers van onnavolgbare Franse cinema.

Joker (vanaf zaterdag)

Deze ‘origin story’ van de Joker, de grootste schurk uit de Batman-comics, is meer karakterstudie dan superheldenfilm. We volgen de neergang van de labiele veertiger Arthur Fleck, een freelanceclown die nog bij zijn moeder woont. Wanneer zijn therapie wordt stopgezet en hij zijn baan verliest slaan bij de aanvankelijk gedweeë Arthur de stoppen door. Verrassend sombere film van Hangover-regisseur Todd Phillips, die zich duidelijk heeft laten inspireren door de Scorsese-films Taxi Driver en King of Comedy. Met een weergaloze, Oscarwinnende hoofdrol van Joaquin Phoenix, die voor zijn rol 25 kilo afviel en daarmee de meest uitgemergelde superschurk uit de filmgeschiedenis werd. Verkozen tot VPRO Cinema's Film van het Jaar 2019.

Letters from Iwo Jima

Humane oorlogsfilm waarin regisseur Clint Eastwood de slag op het strategisch gelegen vulkaaneiland Iwo Jima — waarbij in 1945 ruim 27 duizend soldaten om het leven kwamen — door de ogen van de Japanners laat zien. Letters from Iwo Jima vormt samen met Flags of Our Fathers (helaas niet op Netflix) een indrukwekkend tweeluik; de films vullen elkaar aan en versterken elkaar. Er zijn goeden en slechten, maar er is geen rechte lijn te trekken tussen de strijdende partijen. Helden zijn er niet. Iedereen doet zijn best om niet geraakt te worden. Oscarnominaties voor beste film, regie en scenario.

Milestone

Somber portret van de eenzame vijftiger Ghalib, een weduwnaar wiens belangrijkste houvast zijn baan als vrachtwagenchauffeur is. Maar zijn broodwinning wordt bedreigd door een aftakelend lichaam én de komst van een jonge aspirant-chauffeur. Met zijn tweede speelfilm levert regisseur Ivan Ayr snoeiharde kritiek op de uitzichtloze situatie waarin veel werkende Indiërs zich bevinden, gecreëerd door een kapitalistisch systeem van uitbuiting en leeftijdsdiscriminatie. Het grauw gekleurde Milestone is allesbehalve hoopvol, wat toepasselijk resulteert in een loodzware kijkervaring. Won meerdere prijzen op het Singapore International Film Festival.

Terug van weggeweest: Shutter Island

U.S. Marshal Teddy (Leonardo DiCaprio) speurt anno 1954 met een collega (Mark Ruffalo) naar een gevaarlijke ontsnapte vrouwelijke gedetineerde op een psychiatrisch gevangeneneiland. Bij aankomst is de sfeer merkwaardig, en die wordt nog veel vreemder, terwijl de mannen hun naspeuringen doen. Fascinerende personages en verontrustende, verwarrende gebeurtenissen, mooie fotografie van Robert Richardson (Inglourious Basterds, Hugo) en een slim script naar een roman van Dennis Lehane nodigen uit om de film meermaals te bekijken.

Meer film- en serietips voor Netflix