Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een feelgood-skatefilm en een sfeervolle koortsdroom.

Ernest et Célestine

Fijne Franse animatiefilm naar de boeken van Gabrielle Vincent, over de ongemakkelijke vriendschap tussen een onhandige beer en een kordaat muisje. Ze leven in een wereld waarin muizen en beren op afstand van elkaar horen te blijven. Getekend in zachte kleuren en lijnen, in een stijl die op een tot leven gewekt prentenboek lijkt, bleek Ernest et Célestine een hit: de film van de makers van Panique au Village werd veelvuldig bekroond, met onder meer de Cinekid Award, een César en een Oscarnominatie.

Kärlek 65

Vlak voor de opnamen van een nieuwe film raakt een regisseur in een privé-crisis door een buitenechtelijke verhouding die verlammend op zijn creativiteit werkt. Door de komst van een ruimdenkende Amerikaanse hoofdrolspeler wordt ook zijn vrouw zich van de huwelijksimpasse bewust, waarna de echtelieden proberen hun relatie op te lappen en de regisseur de moed voor de film hervindt. Interessante film van regisseur Bo Widerberg, met goed spel, van Evabritt Strandberg en Ann-Marie Gyllenspetz. Genomineerd voor een Gouden Beer in Berlijn.

Nebel im August

In 1944 werd veertienjarige Ernst Lossa met een injectie omgebracht in een nazi-inrichting. Vier jaar eerder werd hij opgepakt omdat zijn vader niet beschikte over een vast adres. Schrijver Robert Domes bestudeerde het gedetailleerde nazi-dossier over de jongen, opgetekend in een periode waarin talloze artsen moordden voor de nazi's. Domes' boek (2008) en deze verfilming tonen de groeiende onrust van de aanvankelijk speelse tieners tegen de achtergrond van goedlachse sluipmoordenaars. Uitmuntend spel van tieneracteur Ivo Pietzcker.

Skater Girl

Een jonge Britse vrouw (Amy Maghera) arriveert in een Indiaas dorpje, op zoek naar de roots van haar geadopteerde vader. Eenmaal daar verstoort ze echter flink de rust, door skateboards uit te delen aan kinderen. In het conservatieve dorpje mogen de kinderen echter niet skateboarden, waardoor er nabij een groot skatepark wordt gerealiseerd. Tiener Prerna (debutante Rachel Saanchita Gupta) blijkt een natuurtalent, maar zucht onder het juk van haar strenge vader: door haar aanstaande uithuwelijking mag ze haar skatedroom niet najagen. Ietwat voorspelbare feelgoodfilm, die boven zichzelf uitstijgt door de geweldige hoofdrolspelers. Het speciaal voor deze film gebouwde skatepark bleef ook na de opnames een belangrijke trekpleister voor de lokale jeugd.

Tragic Jungle

Ergens in de jaren twintig op de grens tussen Mexico en Belize maakt een groep chicleros diep in de jungle natuurlijke kauwgom van boomhars. Daar stuiten ze op Agnes, ze is op de vlucht voor de witte man die met haar wil trouwen, maar wordt nu omringd door mannen die al wekenlang geen vrouw hebben gezien. Het koortsdromerige Selva trágica combineert Mayamythologie met maatschappijkritiek in een wat voorspelbaar verhaal over de uitbuiting van vrouw en natuur. De wat onderontwikkelde personages en trage ontwikkelingen worden gecompenseerd door de sterke sfeer en het dito concept.