Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een historisch drama over een archeologische ontdekking en een moderne klassieker.

The Dig

In het graafschap Suffolk huurt een steenrijke weduwe (Carey Mulligan) aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog opgraver Basil Brown (Ralph Fiennes) in om te onderzoeken wat er onder de mysterieuze grafheuvels op haar land schuilgaat. Een vriendschap ontstaat, gevormd door hun wederzijdse passie voor archeologie én hun gedeelde geschiedenis: hij maakte de middelbare school niet af door zijn eenvoudige komaf, zij mocht niet naar de universiteit vanwege haar sekse. Prachtig gefilmd historisch drama over erkenning, de onvermijdelijkheid van de dood en voortleven in de geschiedenis. Fijn spel ook van de hoofdrolspelers, al is het jammer dat halverwege de aandacht naar twee jonge geliefden verschuift. Gebaseerd op de gelijknamige roman van John Preston. 

Penguin Bloom

Verfilming van het levensverhaal van de Australische Sam Bloom (Naomi Watts), die door een stom ongeluk vanaf haar middel verlamd raakt. Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar man en de liefde van haar drie kinderen belandt ze in een zware depressie. Tot op een dag een gewonde ekster haar leven binnen strompelt. Een hoogvlieger is dit solide melodrama zeker niet, vooral omdat de makers ervoor hebben gekozen het verhaal vanuit het perspectief van een van de kinderen te vertellen, maar inspirerend en bij vlagen ontroerend is het zeker.

Miss You Already

Ze zijn bijzonder hecht, Jess (Drew Barrymore) en Milly (Toni Collette). Al jaren schateren ze wat af, zo blijkt wel uit hun fotocollectie. Hun vriendschap gaat een donkere fase in wanneer Milly borstkanker blijkt te hebben, terwijl Jess worstelt met eigen problemen rondom zwangerschap. Regisseur Catherine Hardwicke, die eerder het skateboardingdrama Lords of Dogtown en het romantische Twilight maakte, gaat vol voor het melodrama. Dankzij haar prima hoofdrolspeelsters en het losse cameragebruik wordt Miss You Already een tearjerker met veel gevoelige momenten.

The Truman Show (vanaf 1 februari)

Al sinds hij een baby was woont Truman (Jim Carrey) in het met verborgen camera's volgehangen stadje Seahaven. Hij weet niet dat alle personen om hem heen acteurs zijn en hij 24 uur per dag met verborgen camera's gefilmd wordt. Vanuit de regiekamer regelt showrunner Christof (Ed Harris) zijn leven. Alleen wordt Truman verliefd op de verkeerde. Slimme satire neemt, een jaar voor de eerste aflevering van het tv-programma Big Brother, reality tv op de korrel, op een elegante en grappige manier. Goed spel van Carrey, in zijn eerste serieuze rol. De regie, het script en de bijrol van Harris kregen Oscarnominaties.

What Would Sophia Loren Do?

In deze 32 minuten durende documentaire vertelt de Amerikaans-Italiaanse Nancy Kulik over haar grote idool Sophia Loren, en dan met name de levenslessen die ze van de legendarische actrice leerde. Tijdens de meest roerige momenten in haar leven vroeg ze zich namelijk altijd af: wat zou Sophia Loren nu doen? Zo haalde ze onder meer inspiratie uit Lorens rol als strijdbare moeder in La ciociara (1960): 'Hoezeer je ook je best doet, het is onmogelijk om het altijd perfect te doen.’ Geproduceerd door Nancy's dochter Regina K. Scully, die meewerkte aan Lorens meest recente film The Life Ahead en zodoende de actrice zelf ook voor de camera wist te krijgen. Een charmant niemendalletje.

Meer film- en serietips voor Netflix

LAATSTE KANS: deze films worden op 31 januari verwijderd