Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een inspirerende documentaire en de verfilming van een bekroonde roman uit India.

My Best Friend's Wedding

Zij had hem ooit gedumpt als minnaar en hij werd haar beste vriend, maar nu hij dreigt te trouwen met een ander, wil ze hem terug. Julianne (Julia Roberts) heeft vier dagen de tijd om met valse trucjes de huwelijksplannen van Michael (Dermot Mulroney) te saboteren. P. J. Hogans speelfilmdebuut Muriel's Wedding was zo'n succes dat hij voor zijn tweede romantische komedie Amerika's grootste ster kreeg toebedeeld als hoofdrolspeelster. My Best Friend's Wedding is om te glimlachen en af en toe te grinniken, maar evenaart niet de campy humor van Hogans eerste film. Oscarnominatie voor de muziek van James Newton Howard.

Mr. Peabody & Sherman

Mr. Peabody is een canis universale: een hond die werkelijk alles kan. Als zijn geadopteerde mensenzoon Sherman en diens onuitstaanbare klasgenootje Penny met Peabody's tijdreismachine in het oude Egypte belanden, moet hij alle zeilen bijzetten om de twee weer in het heden terug te krijgen. Rob Minkoffs 3D-animatiefilm Mr. Peabody & Sherman is een vermakelijke, bij vlagen prikkelende geschiedenisles, waarin niet alleen de do's en don'ts van het tijdreizen haarfijn worden uitgelegd, maar de protagonisten - én met hen de kijker - ook de essentie van goed ouderschap en hondentrouw wordt bijgebracht.

RBG

‘Een heks. Een slechterik. Een monster!’ Conservatief Amerika verafschuwt haar, maar voor progressieven is ze een superheld. Geen wonder dat vooruitstrevend Amerika in september 2020 prompt in een collectieve depressie belandde toen opperrechter en feministisch icoon Ruth Bader Ginsburg (‘RBG’) op 87-jarige leeftijd overleed. Deze sterke documentaire uit 2018 heeft daardoor alleen maar aan relevantie gewonnen. De regisseurs kregen RBG zelf én talloze sleutelfiguren uit haar verleden voor de camera, wat bijdraagt aan een allesomvattend portret van een standvastige vrouw in talloze mannenbolwerken. Haar erfenis zal bovendien nog lang voelbaar zijn, aangezien haar opvolger in het Hooggerechtshof een streng conservatieve Republikein is. In dat opzicht zal RBG progressieve zielen vooral weemoedig stemmen.

The White Tiger

‘In India bestaan maar twee soorten mensen: die met grote buiken en die met kleine buiken.’ Aldus hoofdpersoon Balram in deze formidabele verfilming van de gelijknamige, met een Man Booker Prize bekroonde bildungsroman van Aravind Adiga, over een bediende uit een lage kaste die zich tegen alle verwachtingen in opwerkt tot succesvol zakenman. Verwacht echter geen sprookje à la Slumdog Millionaire: in handen van de Amerikaans-Iraanse regisseur Ramin Bahrani (Chop Shop, 99 Homes) is The White Tiger vooral een snoeiharde aanklacht tegen ongelijkheid, discriminatie, corruptie en de status quo geworden.

Zoolander

Er zijn mannelijke topmodellen die Zoolander noemen om te beschrijven hoe het er in het modewereldje aan toe gaat. Dat is redelijk verbluffend, want Ben Stiller als 's werelds populairste model Derek Zoolander heeft slechts één look - waarbij hij zijn lippen tuit - en is exceptioneel dom. Bovendien wordt Zoolander, die met pensioen wil 'hoewel ik er heel, heel, heel goed uitzie', zonder zijn medeweten ingezet om een politieke moord te plegen. Mode en moord gaan hand in hand in Zoolander en deze gewaagde combinatie tussen The Manchurian Candidate en America's Next Topmodel is nog lollig ook. In 2016 volgde een (veel minder) tweede deel.