Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere Viola Davis en Chadwick Boseman in een Netflix Original en een absurdistische Nederlandse komedie.

Ma Rainey's Black Bottom

Waardig afscheid van acteur Chadwick Boseman (hij overleed aan de gevolgen van darmkanker voordat de film uitgebracht kon worden), die indrukwekkend is als de strijdvaardige, maar gedoemde trompettist Levee. Het is 1927 en in Chicago komt blueszangeres Ma Rainey (Viola Davis, ook in topvorm) een plaat opnemen. Ma laat zich niets vertellen door de witte studiobaas, maar het grote drama speelt zich beneden in de kelder van de studio af, waar de eigenzinnige Levee de confrontatie zoekt met zijn oudere en – in Levee’s ogen – veel te volgzame collega’s. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van August Wilson.

Lees hier meer over de film: 'De zwanenzang van Chadwick Boseman'

The Mule

Als een negentigjarige, prijswinnende dagleliekweker (Clint Eastwood) met een onberispelijke staat van dienst door internetconcurrentie failliet gaat, rolt hij in een baantje als drugskoerier. Alles in deze misdaadkomedie-met-een-knipoog is cliché en belegen: van de houterige uitwerking tot de boerenslimheid van deze witte antiheld uit het Middenwesten, waar Mexicanen nog ‘bonenvreters’ heten en vrouwen hoer of madonna zijn. En toch is Eastwoods schalkse provocatie van de politiek correcte wind die door de VS waait vermakelijk als een stoute jongensdroom. Gebaseerd op het leven van Leo Sharp (1924-2016), de WO2-veteraan die in 2011 werd gearresteerd op verdenking van drugssmokkel voor het Sinaloakartel van Joaquín 'El Chapo' Guzmán.

Rundfunk: Jachterwachter

In 2015 scoorden acteurs/hartsvrienden Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout een enorme hit met hun absurdistische sketchprogramma Rundfunk. Twee jaar later volgde een theatershow, en weer drie jaar later deze bioscoopfilm. Van de Velde speelt de sukkelige wachtopzichter van een treurige camping, die op een gegeven moment bezoek krijgt van een verlopen kindster (Van Kalmthout). Wat volgt is onmogelijk samen te vatten, maar wie op zoek is naar subtiliteit is bij Rundfunk: Jachterwachter in ieder geval aan het verkeerde adres: de grappen zijn infantiel, grof, ranzig en geregeld smakeloos. Precies waar de fans op hoopten dus. Fijne bijrol van Pierre Bokma, die eerder in de tv-serie schitterde als Duitse leraar. 

Tony 10

Volwassen kinderfilm van regisseur Mischa Kamp (Het paard van Sinterklaas) en scenarist Mieke de Jong (Knetter, Oorlogswinter) over ouders die uit elkaar gaan. De bijna tienjarige Tony (Faas Wijn) is zoon van een ruwe kraandrijver (Jeroen Spitzenberger, goed gecast against type) die het schopt tot minister. Maar ondertussen wel zijn vrouw verruilt voor zijn secretaresse. Met hulp van de koningin (een pingpongende Annet Malherbe) probeert Tony zijn ouders weer bij elkaar te brengen. De situaties zijn volstrekt ongeloofwaardig, maar de emoties niet. En dat is heel wat in een jeugdfilm.

Bekijk hier onze lijst met de 25 beste jeugdfilms op Netflix

Terug van weggeweest: Lucia de B.

Dit indrukwekkende drama stond al eerder op Netflix, werd in 2018 verwijderd en is onlangs weer toegevoegd. Ariane Schluter speelt verpleegster Lucia de Berk, die in 2001 wordt aangezien voor een kille seriemoordenaar en veroordeeld wordt tot levenslang. Zelf houdt ze vol onschuldig te zijn. Pas na bijna zeven jaar krijgt ze alsnog gelijk van de rechtbank. Paula van der Oest maakte een heldere, ingetogen en - ook al is de ontknoping bekend - meeslepende reconstructie van de veelbesproken rechtszaak, met een overtuigende hoofdrol van Schluter. Dat er wat details zijn verdraaid en fictie is toegevoegd om het verhaal filmischer te maken, werkt niet altijd even goed, maar is wel overkomelijk.

Meer film- en serietips voor Netflix