Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Oscarwinnende oorlogsfilm met Denzel Washington en de nieuwe film van David Fincher.

Glory

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vecht het 54ste regiment van de vrijwillige infanterie van Massachusetts tegen de Confederates. Het regiment bestaat uit zwarte en witte vrijwilligers, maar wordt aangevoerd door witte officieren. Een van hen, kolonel Robert Gould Shaw (Matthew Broderick), heeft zo zijn twijfels over de te verwachten discipline en inzetbaarheid van de zwarte soldaten, maar die worden ruim voordat de film is afgelopen weggenomen door het heldhaftig gedrag van onder anderen sergeant Rawlins (Morgan Freeman) en soldaat Trip (schitterende rol van Denzel Washington, die er zijn eerste Oscar mee won). Indrukwekkend gedetailleerde oorlogsfilm.

Mank

Komisch drama over de moeizame totstandkoming van het scenario voor Orson Welles’ filmklassieker Citizen Kane (1941). Verteld vanuit het standpunt van de schrijver van dat scenario, Herman ‘Mank’ Mankiewiecz. De ruim twee uur durende film springt heen en weer in de tijd en zit propvol personages, maar regisseur David Fincher zorgt ervoor dat het verhaal – geschreven door zijn vader Jack – geen moment gaat slepen. En de briljante, cynische Mank wordt met veel humor en energie gespeeld door Gary Oldman. Uiteraard geschoten in zwart-wit (camera: Erik Messerschmidt), want alle beelden die we van toen kennen zijn in zwart-wit.

Lees hier een uitgebreid achtergrondverhaal over de film

Only the Brave

In 2013 verscheen in het blad GQ een artikel over een gespecialiseerde brandweerafdeling - een zogenaamde ‘hotshot crew’ - die eerder dat jaar strijd had geleverd tegen een ongekend heftige natuurbrand in Arizona. Het verhaal werd bewerkt tot deze veredelde tv-film, die kampt met een onderontwikkeld scenario vol spierballentaal en melodrama. Toch valt er voor welwillende kijkers best te genieten: de cast is voortreffelijk, het camerawerk (van Oscarwinnaar Claudio Miranda) vaak indrukwekkend, en je steekt ook nog iets op over brandbestrijding op topniveau.

Sherlock Holmes

Baseerde Sir Arthur Conan Doyle zijn pennenvrucht eind negentiende eeuw op zichzelf, op Jezus of toch gewoon op een collega arts? Hoe het ook zij, in handen van filmmaker Guy Ritchie werd 'het meest verfilmde personage ooit' (Guinness recordboek) een cynisch, asociaal drankorgel met een onvermoed verfijnd gevoel voor vecht- en schiettechnieken. Robert Downey jr en Jude Law spelen duo Holmes/Watts met frivool gemak, toerend door smerig Londen op zoek naar een criminele magiër die uit het graf is herrezen. In 2011 verscheen de, enigszins warrige, vervolgfilm Sherlock Holmes: A Game of Shadows.

Il segno di Venere

Sinds de première van The Life Ahead in november voegt Netflix gestaag enkele oude films van Sophia Loren aan het aanbod toe. Il segno di Venere is een van de vele Italiaanse komedies waar de jonge Loren begin jaren vijftig in speelde. In de rol van Agnese zitten alle mannen achter haar aan, terwijl haar nicht Cesira (Franca Valeri) hopeloos op zoek is naar de ware. Een melancholische satire op de Italiaanse man, met temperamentvolle dialogen en een fijne bijrol van Vittoria De Sica (regisseur van de neorealistische klassieker Ladri di biciclette) als huichelende dichter. Maar het is vooral de film van komisch talent Valeri, die ook meeschreef aan het scenario en als Cesira de show steelt.

Lees ook ons portret van Sophia Loren: 'Van tandenstoker tot filmicoon'

Meer film- en serietips voor Netflix