Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Italiaanse komedie en een uitbundige musical over zelfliefde.

Rose Island (L'incredibile storia dell'isola delle rose)

Waargebeurd: in de jaren zestig bedenkt ingenieur Giorgio Rosa het waanzinnige plan om een kunstmatig eiland te bouwen voor de kust van Rimini, net buiten de Italiaanse territoriale wateren. Vervolgens roept hij de onafhankelijkheid van het ‘rozeneiland’ uit, waarna hij de Italiaanse overheid op zijn dak krijgt. Deze komische verfilming had een stuk scherper kunnen zijn, maar het verhaal is zo ontzettend fascinerend dat je toch geboeid blijft kijken. Fijn spel ook van Elio Germano (La nostra vita) als de prettig gestoorde ingenieur en Matilda De Angelis (The Undoing) als zijn wantrouwende ex-geliefde.

The Prom

Ryan Murphy sloot in 2018 een miljoenendeal met Netflix, maar de series die hij sindsdien voor de streamingdienst produceerde (o.a. Hollywood en Ratched) waren geen onverdeeld succes. Deze verfilming van de gelijknamige musical is gelukkig een stuk beter. Meryl Streep en James Corden spelen twee narcistische Broadway-sterren die na een geflopt project besluiten een goed doel te steunen voor wat positieve publiciteit. En dat goede doel is tiener Emma, die niet naar het schoolgala mag omdat ze lesbisch is. De casting van Corden als flamboyante acteur is wat misplaatst – in de Amerikaanse pers werd hij zelfs van ‘gayface’ beschuldigd – maar de liedjes over zelfliefde en acceptatie zijn aanstekelijk en nieuwkomer Jo Ellen Pellman is fantastisch als de moedige Emma.

Special 26

Vermakelijke heistfilm met Bollywoodflair over oplichters die zich in de jaren tachtig voordoen als agenten van het Central Bureau of Investigation (CBI), om zo belangrijke zakenmannen en politici te beroven. De groep onder leiding van Ajay (Akshay Kumar) is de politie steeds te slim af, maar als de echte CBI-agent Waseem (Manoj Bajpayee) op hun pad komt moeten de bedriegers bewijzen hoe goed ze echt zijn. Special 26 combineert twee sterke en ervaren hoofdrolspelers met een verhaal dat blijft intrigeren. Bij vlagen een tikkeltje te dramatisch misschien, en de romantische verhaallijn voelt nogal geforceerd, maar gelukkig neemt de film zichzelf niet al te serieus en houdt regisseur Pandey de spanning erin tot de laatste ontknoping.

Süskind

In 1942 besluit de Joodse Amsterdammer Walter Süskind (Spitzenberger) samen te werken met de SS, in de hoop zijn gezin van deportatie te kunnen redden. Al gauw gaat zijn geweten opspelen en ontpopt hij zich tot een held die honderden kinderen helpt onderduiken. Het op feiten gebaseerde Süskind is een aangrijpende oorlogsfilm met goed spel. Jammer alleen dat regisseur/scenarist Rudolph van den Berg (Tirza) voor zo'n melodramatische aanpak koos, met veel aanzwellende violen, slow motion en bij vlagen drakerige dialogen.

Terug van weggeweest: The Place Beyond the Pines

Deze misdaadfilm stond al eerder op Netflix, werd in 2018 verwijderd en is afgelopen week weer toegevoegd. Ryan Gosling speelt een stuntman die ontdekt dat zijn oude vlam een kind heeft gekregen. En hij is de vader. Hij wil zijn verantwoordelijkheid nemen en een financiële bijdrage leveren, maar verdient te weinig met zijn gewone werk. Dus besluit hij roofovervallen te plegen. Een jonge politieman (Bradley Cooper) gaat achter hem aan. Aangrijpende en ambitieuze poging om thriller en drama samen te brengen, gaat over vaders en zonen en over de schaduwen van hun daden. Regisseur Derek Cianfrance maakte eerder het fraaie romantische drama Blue Valentine, ook met Gosling.

Meer film- en serietips voor Netflix