Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een 'mockumentary-thriller' uit India en Charlize Theron als uitgebluste moeder.

AK vs AK

Een verlopen regisseur en populaire filmster (Bollywood-iconen Anurag Kashyap en Anil Kapoor als uitvergrote versies van zichzelf) maken ruzie tijdens een Q&A. De twee hebben mot nadat de acteur het droomproject van zijn regisseur jaren geleden de nek omdraaide. De rancuneuze Kashyap bedenkt daarom een radicaal wraakplan: hij ontvoert Kapoors dochter en laat hem opdraven in een geënsceneerde ‘ontvoeringsthriller’ om haar terug te vinden. Kashyap laat alles op camera vastleggen, voor het geval hij ‘een nieuwe Taken’ in huis heeft. Er ontstaat een ingenieus spel met de realiteit, waarbij fictie en waanzin steeds verder overlappen. Uitstekende ‘mockumentary-thriller’, die – ondanks het hoge metagehalte – ook voor niet-Bollywood-insiders de moeite waard is.

Backdraft

Twee broers (Kurt Russell en William Baldwin) verloren ooit hun vader, een brandweerman, traden in zijn voetsporen en kunnen elkaar niet luchten of zien. Toch zullen ze onder moeilijke omstandigheden moeten samenwerken: het budget van de brandweer in Chicago staat onder druk en een pyromaan heeft de stad als werkterrein gekozen. De plot stelt niet veel voor, maar de film is toch de moeite waard, vanwege de prachtige beelden van het vuur. Oscarnominaties voor geluid en special effects.

Tully (vanaf 17 januari)

Derde samenwerking van regisseur Jason Reitman en scenarist Diablo Cody (na Juno en Young Adult) is wederom een spitsvondige en ontwapenend menselijke komedie over de scherpe randjes van het gewone leven. Het verhaal is een soort moderne, rauwe variant op Mary Poppins. Charlize Theron laat zich indrukwekkend gaan als uitgebluste moeder van drie jonge kids, die onverwacht opleeft nadat ze een excentrieke nachtnanny inhuurt. Dat de afwikkeling van de plot iets tegenvalt, doet weinig af aan de zeldzaam eerlijke observaties over moederschap en ouder worden.

Wimbledon

Tijdens Wimbledon 2003 werden opnamen gemaakt voor dit romantische sportdrama waarin de aanstormende Amerikaanse ster Lizzy (Kirsten Dunst) en een Britse speler op zijn retour, Peter (Paul Bettany) voor elkaar vallen. Aanvankelijk lijkt het te gaan om seks uit eenzaamheid, maar misschien groeit er wel iets dat Lizzy's competitieve vader alarmerend vindt. De atletische Bettany krijgt prima tegenspel van Dunst in deze luchtige film die een iets andere kant van de sportwereld laat zien dan het eeuwige winnen. Echt diep gaat het niet, maar prettig kijken is het wel.

The Wolf of Snow Hollow

Het slaperige skidorp Snow Hollow wordt ruw wakker geschud door een reeks brute moorden bij vol maanlicht. En terwijl de lokale politie de zaak probeert op te lossen, begint de neurotische agent John Marshall steeds verder te ontsporen. De tweede speelfilm van Jim Cummings (Thunder Road) is wederom een karakterstudie waarin hij zelf de hoofdrol speelt, maar dan verpakt als Fargo-achtige horrorkomedie. De balans tussen de verschillende genre-elementen is niet helemaal bevredigend, met name richting het nogal gehaaste einde. Een manisch-ogende Cummings en de sterke bijrollen van Riki Lindhome en de onlangs overleden Robert Forster maken gelukkig veel goed, evenals de cinematografie van Natalie Kingston.

Lees ook ons interview met regisseur/scenarist/acteur Jim Cummings uit 2019: 'Schiet een idee nooit zomaar af omdat je vooraf bang bent dat het niet zal lukken'

Meer film- en serietips voor Netflix