Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een nu al iconische horrorfilm en een intens drama met Vanessa Kirby.

C’est la vie!

Energieke komedie over het laatste kunstje van de uitgebluste cateraar Max (Jean-Pierre Bacri): een chique trouwpartij in een enorm kasteel. Het uit de hele wereld afkomstige personeel van Max werkt niet altijd even goed samen, maar aan het eind van de film beseft iedereen dat ze tot elkaar veroordeeld zijn. Gelukkig wordt deze iets te nadrukkelijke politieke boodschap niet van de daken geschreeuwd en valt er onderweg genoeg te lachen. Zesde film van Nakache & Toledano, het regisseursduo van onder meer wereldhit Intouchables (2011) en Samba (2014).

Get Out

Dit sensationele regiedebuut van acteur/komiek Jordan Peele (van onder andere Key and Peele) is niet alleen een bloedstollende horrorfilm, maar ook actueel en sociaal relevant. Over de zwarte jongeman Chris (Daniel Kaluuya), die gaat kennismaken met de ouders van zijn witte vriendin Rose (Allison Williams). Die ouders lijken op het eerste gezicht prettig liberaal en vrijzinnig, maar al snel merkt Chris - bijvoorbeeld aan het vreemde gedrag van de (zwarte) tuinman en de (zwarte) huishoudster - dat bij Rose thuis niet alles is wat het lijkt. Bioscoophit in de VS, waar de film meer dan honderd miljoen dollar opbracht.

Lees ook: 'Get Out en de illusie van postraciaal Amerika'

Kung Fu Hustle

Loser Sing (martial arts-ster Stephen Chow) wil graag deel uitmaken van de Bijlenbende, de gangsters die in de jaren veertig vrijwel heel Shanghai onder de duim houden. De enige uitzondering is een vervallen wooncomplex, bestierd door een ongemeen chagrijnige huisbazin, waarvan de bewoners al tijdenlang onder de radar weten te blijven. Tot Sing op het toneel verschijnt. Uitstekende kungfu-film, vol sterke, harde grappen, met wervelende actie, prachtig in beeld gebracht. Regisseur/hoofdrolspeler Chow brak in 2001 door met de erg leuke voetbal-kungfu-komedie Shaolin Soccer.

The Lego Movie 2

Vijf jaar nadat immer vrolijk Legopoppetje Emmet zijn woonplaats Bricksburg redde, is alles niet meer ‘awesome’. Snode Duplowezens hebben de stad zo toegetakeld dat die nu bekendstaat als Apocalypseburg. Dat levert fraaie Mad Max-achtige decors op, maar aanvankelijk een wat sleetse film, alsof scenaristen Phil Lord en Christopher Miller het na hun originele eerste deel niet meer zo wisten. Zodra het verhaal echter op gang komt, blijkt dat toch weer erg slim in elkaar te zitten en valt er alsnog veel te lachen (zeker voor Legofans met een brede popcultuurkennis). Blijf vooral zitten voor de prachtige aftiteling met hilarisch nummer van Beck.

Pieces of a Woman

De dochter van Martha (Vanessa Kirby) en Sean (Shia LaBeouf) overlijdt enkele seconden na de geboorte in het kraambed. Sean zoekt vervolgens zijn toevlucht in drank, seks en een rechtszaak tegen de vroedvrouw, terwijl Martha haar verdriet wegstopt en weigert erover te praten. Verrassen doet dit intense drama zelden, daarvoor is het scenario net wat te voorspelbaar, maar dankzij het ijzersterke spel van Kirby (prijs voor beste actrice in Venetië) en een onvergetelijke, 22 minuten durende bevallingsscène blijft Pieces of a Woman nog lang door je hoofd spoken. Engelstalig debuut van de Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó, die furore maakte met festivalhit White God (2014).

Meer film- en serietips voor Netflix