Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een prachtig familiedrama uit Taiwan en een fascinerend relatiedrama in zwartwit.

Little Big Women

Op de 70ste verjaardag van Shaying Lin, succesvol restauranteigenaar en moeder van drie dochters, overlijdt haar echtgenoot. Tegen zijn laatste wens in besluit ze hem een extravagante begrafenis te geven, uit wrok. Hij verliet haar namelijk jaren geleden voor een andere vrouw, maar ze zijn nooit officieel gescheiden. Komisch, ontroerend en intelligent Taiwanees familiedrama over vier vrouwen en hun moeizame reis om eindelijk met hun verleden in het reine te komen. Geweldig spel van de gehele cast, met in het bijzonder Shu-fang Chen als de koppige matriarch (Golden Horse Award voor beste actrice).

Malcolm & Marie

‘There’s a fine line between love and hate’, zingt Outkast tijdens de aftiteling van dit jazzy relatiedrama, over een regisseur en zijn vriendin die elkaar de huid vol schelden na een filmpremière. Omdat hij haar vergat te bedanken in zijn speech. Regisseur Sam Levinson (Euphoria) schreef het scenario tijdens de lockdown en dat is goed te merken: alle ‘actie’ speelt zich op één locatie af. Het scenario is echter ook de grote zwakte van de film: twee uur lang vuren Malcolm en Marie een spervuur aan briljant geformuleerde beledigingen op elkaar af, en klinken daardoor nooit als echte mensen. Daartegenover staan het wonderschone camerawerk in zwartwit, het bevlogen spel van met name Zendaya en fascinerende discussies over Hollywood, filmkritiek en de autonomie van de kunstenaar.

Ricki and the Flash

Ricki (Meryl Streep) is een Amerikaanse vrouw van rond de zestig, die overdag achter de kassa zit en ’s avonds zingt in een coverband. Vanaf het podium in haar stamkroeg roept ze dat Amerika het beste land ter wereld is en bekritiseert ze president Obama. Inderdaad: zo’n hoofdpersoon zie je zelden in een Hollywoodfilm, dat alleen al maakt Ricki and the Flash bijzonder. Deze tragikomedie van de maker van het enigszins vergelijkbare Rachel Getting Married kabbelt zonder grote verrassingen voort, maar het script van Diablo Cody (Juno) combineert scherp venijn met prettig feelgooddrama, en Streep is overtuigend als altijd.

Zathura: A Space Adventure

Puber Lisa (Kristen Stewart) moet op haar broertjes van tien en van zes letten terwijl hun ouders weg zijn. Dat is lastiger dan verwacht, omdat de jongens in de kelder het bordspel Zathura vinden, een spel waardoor ze met eengezinswoning en al naar de ruimte worden getransporteerd, waar ze te maken krijgen met meteorietenregens, een op hol geslagen robot en mensenetende reptielachtigen. Gelukkig krijgen ze hulp van een koelbloedige astronaut (Dax Shepard). Maffe avonturen-sf, net als Jumanji gebaseerd op een boek van Chris Van Allsburg, maar beter gelukt.

Terug van weggeweest: Don't Breathe

We tipten deze uitmuntende horrorthriller al een aantal jaar geleden, maar eind 2018 werd de film door Netflix weer verwijderd.

Drie jonge dieven besluiten een blinde oude man te beroven die volgens geruchten een miljoen dollar heeft verstopt in zijn huis. Eenmaal binnen blijkt de oude man echter een stuk minder fragiel dan ze hadden ingecalculeerd. In plaats van op zoek te gaan naar de vermeende buit zal het drietal alles op alles moeten zetten om heelhuids buiten te geraken. Met deze simpele opzet weet regisseur Fede Alvarez – mede door slim camera- en geluidswerk – enorme spanning op te bouwen, waarbij elke stilte dodelijk aanvoelt. Vervolgens zit je als kijker al snel bijna net zo verlegen om op adem te komen als de hoofdpersonen.