Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een biopic over een Brits worstelaarsgezin en een Franse driehoeksrelatie.

Fear Street Part Two: 1978

In het tweede deel van de Fear Street-trilogie wordt de eeuwenoude vloek van de heks van Shadyside verder ontrafeld. Dat brengt ons dit keer naar kamp Nightwing, waar een bezeten begeleider het à la Jason Voorhees (Friday the 13th) voorzien heeft op de levens van kampgangers. Evenals in Fear Street Part One worden bloedfonteinen niet geschuwd, maar het middenstuk van de ambitieuze trilogie imponeert vooral door het betere acteerwerk en een diepgaandere verkenning van thema’s zoals klasseverschil. Een prima slasherfilm, die ook op zichzelf overeind blijft staan.

Fighting with my Family

Vermakelijke biopic over Saraya-Jade Bevis (artiestennaam Paige), telg uit een Brits worstelaarsgezin, die het koste wat kost wil maken als show-worstelaar bij het Amerikaanse WWE. Gaat haar – uiteraard – lukken, maar onderweg zorgt schrijver/regisseur Stephen Merchant (bekend van zijn werk met Ricky Gervais) voor voldoende hindernissen om de reis spannend te houden. De hoofdrol is voor Florence Pugh (Lady MacBeth, Little Women), die moeiteloos weet te schakelen tussen stoer en kwetsbaar. Fijne bijrollen van Vince Vaughn als haar coach en van Dwayne ‘The Rock’ Johnson als zichzelf.

Le jour se lève

De in het variété-theater getrainde Franse filmster Jean Gabin had in een productief decennium al in dertig films gespeeld toen hij met regisseur Marcel Carné Le jour se lève maakte. In deze poëtisch-realistische tragedie speelt hij een arbeider die geen vlieg kwaad doet, maar op een dag toch een gladjanus vermoordt. Terwijl de politie hem uit het huis probeert te halen waarin hij zich heeft verschanst overdenkt hij hoe het zo gekomen is. Gabin stond erom bekend dat hij graag 'klein' speelde, omdat hij zichzelf te lelijk vond. ‘Ik had al snel begrepen dat ik met die smoel van mij zo weinig mogelijk moest doen. Die camera vergroot alles uit, als een loep.' Scenarist Jacques Prévert zou met Carné enkele jaren later meesterwerk Les enfants du paradis maken.

Sicario: Day of the Soldado

Josh Brolin en Benicio Del Toro keren terug in dit vervolg op Denis Villeneuves War on Drugs-thriller Sicario uit 2015. Er is duidelijk meer actie in Day of the Soldado, waarin de DEA probeert Mexicaanse drugsbendes tegen elkaar op te zetten. Maar de morele gelaagdheid, actrice Emily Blunt en Villeneuves trefzekere regie van deel een worden wel gemist. Gelukkig zorgen de aanwezigheid van topacteurs Brolin en Del Toro en het spannende script van Taylor Sheridan (die ook het eerste deel schreef) voor meer dan genoeg vermaak.

Les voleurs

De jonge Juliette (Laurence Côte) is zowel de geliefde van de biseksuele filosofie professor Marie (een fascinerende rol van de tijdloos mooie Catherine Deneuve) als van politieagent Alex (Daniel Auteuil). Alex' broer Ivan wil niet deugen, en laat Juliettes broer klusjes voor hem opknappen. Les voleurs is een vlechtwerk van verhaallijnen waarin stukje bij beetje een broedertwist, een driehoeksrelatie en een misdaadverhaal worden blootgelegd. Regisseur André Téchiné creëerde een ambitieuze, intelligente, maar ook pessimistische film, waarin hij spanning combineert met een grondige karakteranalyse en een snufje filosofie.

Meer film- en serietips voor Netflix