Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een biopic over The King en Kate Winslet in een Oscarwinnende rol.

Elvis

Biopic over opkomst en ondergang van popfenomeen Elvis Presley (Austin Butler, zeer geloofwaardig als Elvis), verteld door diens levenslange manager Colonel Tom Parker (Tom Hanks, minder geloofwaardig als de van oorsprong Nederlandse ‘uitbater’ van het fenomeen). Regisseur Baz Luhrmann (Moulin Rouge, The Great Gatsby) verfilmde het leven van The King in stijl: spectaculair, over the top en vol energie. De film duurt tweeënhalf uur, maar voelt als één lange videoclip. En is dan ook zo voorbij. Butler zong de jaren vijftig-nummers van Elvis zelf, voor die daarna werd hij een beetje geholpen door opnamen van The King zelf.

Bekijk ook ons interview met hoofdrolspeler Austin Butler: ‘Dit was mijn opdracht. Hoe kijk ik voorbij de superheld Elvis, of de karikatuur van Elvis, en kom ik uit bij de mens Elvis.’

La isla mina (Marshland)

Misdaadmysterie over twee detectives – exponenten van het oude en nieuwe Spanje – die anno 1980 naar een afgelegen dorp worden gestuurd in de Zuid-Spaanse moerasdelta van de Guadalquivir-rivier, waar ze de verdwijning van twee zusjes van 16 en 17 jaar moeten onderzoeken. Achtergrond van het onheilspellende drama is het roerige post-Franco Spanje van 1980, toen de jonge democratie te kampen had met torenhoge olieprijzen en snel oplopende werkloosheidscijfers. La isla mínima ontrafelt zich meer als een speurtocht en misschien te weinig als strategisch-psychologische schaakpartij, maar geweldig is de broeierige sfeer, in een ongastvrij nazomers landschap van onverharde wegen en harde schaduwen.

La isla mínima is op HBO Max het makkelijkst te vinden via de Engelse titel Marshland

The Reader

Eind jaren vijftig krijgt de vijftienjarige Michael Berg (David Kross) een relatie met tramconductrice Hanna Schmitz (Kate Winslet). Ze slapen met elkaar, hij leest haar voor uit de klassieke literatuur. Maar plotseling is ze verdwenen. Jaren later ziet hij haar weer, ze is verdachte in een strafproces tegen vrouwelijke kampbewaarders. Nog later, Berg is inmiddels volwassen (en wordt dan gespeeld door Fiennes) worstelt hij nog steeds met zijn gevoelens voor die vrouw met haar verleden. Vooral Winslet is sterk in The Reader, ze kreeg dan ook een Oscar voor haar rol. Naar Bernhard Schlinks bestseller Der Vorleser.

Meer film- en serietips voor HBO Max