Verenigd Koninkrijk/​Verenigde Staten 1999. Fantasy van Spike Jonze. Met o.a. John Cusack, Cameron Diaz, Ned Bellamy, Mary Kay Place en John Malkovich.

VPRO Cinema

Fotograaf en muziekvideoregisseur Jonze kreeg terecht een kans in de filmindustrie, vond een verwante ziel in scenarist Charlie Kaufman en fabriceerde deze surreële eersteling die door de pers unaniem de hemel in werd geprezen. Being John Malkovich verhaalt over een uitgerangeerde poppenspeler (John Cusack) die bij toeval een gang ontdekt die uitkomt in het hoofd van Malkovich. Vrienden en geliefden volgen hem en de existentialistische warboel is compleet wanneer de verschillende 'innerlijken' van Malkovich met elkaar op de loop gaan. De fortuinlijke samenwerking tussen regisseur Jonze en scenarist Kaufman resulteerde in 2002 in Adaptation., een soortgelijk existentieel doolhof over een neurotische scenarist en diens gladde tweelingbroer.

credits

Regie:
Spike Jonze
Cast:
John Cusack, Cameron Diaz, Ned Bellamy, Mary Kay Place, John Malkovich, Catherine Keener, Orson Bean, Charlie Sheen, Eric Weinstein, Byrne Piven, Judith Wetzell
Scenario:
Charlie Kaufman
Productie:
Steve Golin, Vincent Landay, Sandy Stern, Michael Stipe
Camera:
Lance Acord
Muziek:
Carter Burwell
Montage:
Eric Zumbrunnen
Jaar:
1999
Genres:
Fantasy, Komedie, Romantiek, Experimenteel
Trefwoorden:
Satire, Cult
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten