VPRO Gids 5

29 januari t/m 4 februari
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Coup de foudre
Frankrijk 1983. Drama van Diane Kurys. Met o.a. Isabelle Huppert, Miou-Miou, Guy Marchand, Jean-Pierre Bacri en Robin Renucci.

De Tweede Wereldoorlog tekent Lena (Huppert) en Madeleine (Miou-Miou), die elkaar niet kennen. Wanneer ze, inmiddels allebei gehuwd en moeder, elkaar in 1952 in Lyon ontmoeten springt er een vonk over. Hun wederhelften zien met lede ogen aan hoe de vrouwenvriendschap zich verdicht. In dit bitterzoete drama, geïnspireerd op het levensverhaal van Diane Kurys' Russisch-Joodse emigré-ouders, harmoniëren alle elementen op het hoogste niveau: het romaneske scenario, de prachtige widescreenbeelden, de authenticiteit en detailrijkdom van de decors, de weemoedige pianothema's en het fantastische ensemblespel. Prachtige cinema die geen gemoed onberoerd laat. Genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Reign Over Me
Verenigde Staten 2007. Drama van Mike Binder. Met o.a. Adam Sandler, Don Cheadle, Liv Tyler, Jada Pinkett Smith en Saffron Burrows.

Adam Sandler speelt een van de beste rollen uit zijn carrière in dit melancholieke drama, als een man die zijn hele gezin verloor tijdens 9/11 en sindsdien als kluizenaar in New York leeft. Op een dag ontmoet hij op straat een oude studievriend (Cheadle, eveneens in topvorm), die zich langzaam maar zeker zijn leven binnendringt. De confrontatie aangaan met zijn immense verdriet is echter nog een stap te ver: liever brengt hij dag en nacht door met het spelen van Shadow of the Colossus, een Japanse videogame waarin kolossale wezens ten val gebracht moeten worden. De titel verwijst naar het nummer ‘Love, Reign o'er Me’ van The Who, waarvan Pearl Jam speciaal voor de film een coverversie opnam.

Frankrijk 2020. Drama van Fanny Liatard en Jérémy Trouilh. Met o.a. Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven, Finnegan Oldfield en Farida Rahouadj.

In een Parijse banlieue werd in 1963 een hypermodern flatgebouwencomplex voor arbeiders geopend door de Russische kosmonaut Joeri Gagarin, naar wie het was vernoemd. Anno 2019 wordt de flat bevolkt door dealers en immigranten en is het rijp voor de sloop. Filmmakers Liatar en Trouilh gebruiken het als decor voor een modern sprookje, over een tiener die ook Joeri heet en ervan droomt de ruimte in te gaan. Hun Gagarine (de Franse spelling van Gagarin) is een film geworden, die zowel een monument voor sociale gemeenschap is, als kritiek op het vooruitgangsideaal.

De veroordeling
Nederland 2021. Thriller van Sander Burger. Met o.a. Fedja van Huêt, Yorick van Wageningen, Lies Visschedijk en Mark Kraan.

IJzersterke reconstructie – de film is uitsluitend gebaseerd op archiefmateriaal, officiële stukken en getuigenverklaringen – van de nasleep van de beruchte Deventer moordzaak uit 1999, toen de weduwe Wittenberg door wurging en vijf messteken in haar borst om het leven werd gebracht. Gezien door de ogen van Netwerk-journalist Bas Haan (Van Huêt), die eerst overtuigd is van de onschuld van haar al veroordeelde financieel adviseur Ernest Louwes (Kraan), dan van diens schuld, en zich vervolgens inzet voor klusjesman Michaël de Jong (Van Wageningen), die door vox populist Maurice de Hond (De Hond) – ten onrechte – wordt aangewezen als dader. Intelligent, belangrijk en soms woestmakend (vooral als het gaat om de diverse talkshows, die maar hijgend achter De Hond bleven aanlopen). Bekroond met vier Gouden Kalveren.

naar vpro cinema