VPRO Gids 5

29 januari t/m 4 februari
Pagina 38 - ‘Series on demand’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Series on demand

Interessante series in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

The Journalist

The Journalist

Zesdelige thrillerserie over een groot corruptieschandaal binnen de Japanse overheid. De vrouw van de minister-president heeft gerommeld met de aankoop van grond, en de regering doet er alles aan om die aanbesteding onder het tapijt te schuiven. Een vasthoudende journaliste probeert de waarheid boven tafel te krijgen, maar wordt logischerwijs van alle kanten tegengewerkt. Intrigerende, spannende miniserie, die geduldig het stramien volgt van de betere samenzweringsthriller. Helaas ontkomt de serie daardoor niet aan een paar overbekende genreclichés, zoals de onbevreesde journalist zonder leven of de ethische worsteling van klokkenluiders.

ALEX MAZEREEUW

The Premise

The Premise

B.J. Novak viel als acteur op in de Amerikaanse versie van komedieserie The Office, als de zelfingenomen stagiair Ryan Howard. In The Premise blijft hij nagenoeg buiten beeld, maar is hij als schrijver, producent en regisseur achter de schermen zeer prominent aanwezig. In vijf losstaande afleveringen presenteert Novak enkele dilemma’s van de moderne mens. Over wraak, vergeving, de louterende werking van zelfspot, en een niet bepaald indrukwekkende sex tape als bewijsmateriaal, Niet elke aflevering is even scherp en gelaagd. Maar op de beste momenten vraagt The Premise op ogenschijnlijk luchtige manier of we echt het beste willen voor de mensen om ons heen, of eigenlijk toch vooral voor onszelf.

TIBOR DEKKER

naar vpro cinema