VPRO Gids 42

15 oktober t/m 21 oktober
Pagina 39 - ‘Podcasts’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Podcasts

De beste podcasts, uitgelicht in het on demand aanbod.

Can I tell you a secret?

De eerste true crime-podcast van de Britse krant The Guardian gaat over Matthew Hardy, een brute internetcrimineel (of sneu figuur?) die tientallen mensen jarenlang online lastig viel. Door hun identiteit te stelen, zich voor te doen als iemand anders en valse informatie te verspreiden maakte hij het leven van zijn slachtoffers tot een hel. Maker Sirin Kale gaat op onderzoek uit het Noord-Engelse stadje Northwich, waar hij een geïsoleerd bestaan leidde. Ze ontmoet mensen uit zijn omgeving en probeert erachter te komen wat deze cyberstalker drijft.

ELJA LOOIJESTIJN

Hoaxed

Het is dé complottheorie die steeds weer opduikt: een groep mensen uit de elite spant samen om kinderen te misbruiken in satanische rituelen. In 2014 ging dit gerucht rond in de keurige Londense wijk Hampstead. Aanstichter was een moeder die haar eigen kinderen huiveringwekkende, maar totaal fictieve verklaringen liet afleggen. Podcastmaker Alexi Mostrous (bekend van de hit Sweet Bobby) gaat terug naar de oorsprong van dit verhaal, dat nog steeds koren op de molen van complotdenkers wereldwijd is.

ELJA LOOIJESTIJN

naar de vpro podcastgids