VPRO Gids 42

15 oktober t/m 21 oktober
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Stand by Me
Verenigde Staten 1986. Drama van Rob Reiner. Met o.a. Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell en Kiefer Sutherland.

Schrijver haalt herinneringen op aan jeugdvriendschap in de jaren vijftig. Flashbacks brengen ons terug naar een zomer in Oregon, waarin vier twaalfjarige jongens op zoek gaan naar het lichaam van een vermiste tiener. Rokend, kletsend en grove taal uitslaand, hangen ze een beetje rond tot ze vernemen dat er een lijk gevonden is bij een spoorlijn in het bos. De jongens hebben geen idee welk effect die 'vondst' zal hebben op hun vriendschap. Regisseur Rob Reiner maakte een ontroerende en effectieve film van het verhaal 'The Body' van Stephen King. Mooi en geloofwaardig acteerwerk van de jonge acteurs, met name van River Phoenix.

The Festival of Troubadours
Turkije 2022. Drama van Özcan Alper. Met o.a. Kivanç Tatlitug, Settar Tanriögen, Erkan Can, Uğur Uzunel en Nihayet Şahin.

Op een dag staat plots de vader van Yusuf voor de deur. Hij is een muzikant die op doorreis is naar een muziekfestival in Oost-Turkije. Ze hebben elkaar al 25 jaar niet gezien, maar omdat vader ernstig ziek is, besluit Yusuf mee te gaan op reis. De plot van deze muzikale Turkse roadmovie is nogal voorspelbaar en de twee hoofdpersonages zijn ietwat oppervlakkig geschreven, maar daar tegenover staan mooie shots van het Turkse landschap en de levendige soundtrack, die geïnspireerd is op traditionele Turkse volksmuziek.

Paper & Glue
Verenigde Staten 2022. Documentaire van JR.

De Franse fotograaf en straatkunstenaar JR (bekend van Visages villages, de film die hij maakte met Agnès Varda) heeft een behoorlijk portfolio opgebouwd aan openbare kunst. Zijn werk bestaat uit gigantische portretten van de minderbedeelden uit de samenleving, die hij plakt op de woonlocaties van de geportretteerden. Hiermee probeert JR meer aandacht te creëren voor hun leefomgeving en stigma’s te doorbreken. Deze documentaire zoomt in op een handvol van zijn projecten en de totstandkoming ervan. JR regisseerde de film zelf, die daardoor soms aanvoelt als een lange reclame voor zijn eigen kunst. Tegelijkertijd laat de documentaire treffend de verbindende kracht zien van zijn werk.

Splendid Isolation
Nederland 2021. Drama van Urszula Antoniak. Met o.a. Anneke Sluiters, Khadija El Kharraz Alami en Abke Haring.

De invloeden van Antonioni en Bergman zijn niet ver weg in deze allegorie over eenzaamheid en rouw op een verlaten eiland. Daar wordt de zieke, in het wit geklede Hannah verzorgd door de in het zwart geklede Anna. Tot een derde, androgyne vrouw aan de horizon verschijnt. Waar de mysterieuze film begint met Hannah en Anna die verstoppertje spelen op het strand, lijkt ook het verhaal verstoppertje te spelen met de kijker. Een tikje hermetische doch intrigerende puzzel in een minimalistisch lowbudgetdrama dat vooral op sfeer drijft en zowel iets van een thriller als van surrealistische scifi heeft.

naar vpro cinema