VPRO Gids 4

22 januari t/m 28 januari
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Gabrielle
Frankrijk/Duitsland/Italië 2005. Historische film van Patrice Chéreau. Met o.a. Isabelle Huppert, Pascal Greggory, Claudia Coli, Thierry Hancisse en Chantal Neuwirth.

Pascal Greggory en Isabelle Huppert zijn in Gabrielle een man en een vrouw die aan het begin van de 20ste eeuw zichzelf, elkaar en hun relatie zo slecht begrijpen dat ze meerdere malen hardhandig gedwongen worden zich aan te passen. De stijl van Chéreau's kostuumfilm sluit zich naadloos bij de relationele botsingen aan. Gabrielle is op veel verschillende manieren gefilmd. In een bedaard tempo, met een haastige, beweeglijke camera, in zwartwit en in kleur, zwijgend en met geluid. De manier waarop Chéreau's vertelwijzes op elkaar botsen en de momenten waarop de film van het ene ritme op het andere overschakelt: die maken Gabrielle.

The Trip
Noorwegen/Zweden 2021. Komedie van Tommy Wirkola. Met o.a. Noomi Rapace, Aksel Hennie, Atle Antonsen, Christian Rubeck en André Eriksen.

Het echtpaar Lisa en Lars (Noomi Rapace en Aksel Hennie, een fijn vilein duo) kan elkaar niet meer luchten of zien. Ze willen zo snel mogelijk van elkaar af, en beramen – vooral met het oog op de levensverzekering - afzonderlijk een plan om elkaar te vermoorden in hun afgelegen vakantiehuis. De vraag wie aan het langste eind trekt, verdwijnt echter snel als blijkt dat er in het huis véél gevaarlijker types rondlopen. De moordlustige echtelieden moeten opeens weer samenwerken om het vakantietripje überhaupt te overleven. En zo gaat het langzaam van kwaad tot erger in deze heerlijk geschifte Noorse horrorthriller, die vooral floreert in bloederige zwarte humor

The Rescue
Verenigde Staten 2021. Documentaire van Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi.

Kijkje achter de schermen bij de redding van het Thaise voetbalteam en hun coach, die in 2018 wekenlang in de Tham Luang Nang Non grot vastzaten, nadat de gangen daar naartoe onderwater waren komen te staan. Het lot van de jochies en hun coach was wereldnieuws, en de redding leek lange tijd onmogelijk vanwege de logistieke problemen bij het duiken in de kilometerslange, nauwe gangen. Maar waar het leger faalt brengt handjevol eigenzinnige Britse grotduikers uitkomst. Degelijke documentaire van de makers van Oscarwinnaar Free Solo, die inzoomt op de Britse duikers maar verder weinig meer is dan een spannend verslag van een miraculeuze redding.

Swan Song
Verenigde Staten 2021. Drama van Benjamin Cleary. Met o.a. Mahershala Ali, Naomie Harris, Glenn Close, Awkwafina en Adam Beach.

Black Mirror-achtige sciencefictionfilm over de terminale Cameron (Mahershala Ali), die in de nabije toekomst zijn brein wil laten implanteren in een kloon van zichzelf. Er is echter één belangrijke complicatie: zijn zwangere vrouw en kind mogen absoluut niets weten van zijn ziekte én het bestaan van ‘Cameron 2.0’. Daar komt nog bij dat de terminale Cameron zijn laatste maanden na het kloonproces moet doorbrengen in isolatie: afscheid nemen is geen optie. De materie is natuurlijk enorm interessant, maar blijft door de droge aanpak van regisseur Benjamin Cleary iets te afstandelijk. Gelukkig is de cast uitstekend, met een zoveelste glansrol voor tweevoudig Oscarwinnaar Ali.

naar vpro cinema