VPRO Gids 4

22 januari t/m 28 januari
Pagina 39 - ‘Podcasts’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Podcasts

De beste podcasts, uitgelicht in het on demand aanbod.

De schrik van Roden

Maarten van Gestel is journalist bij dagblad Trouw. Hij is pas halverwege de twintig als hij de 91-jarige nazi-jager Jack Kooistra interviewt. Die vertelt hem met enige trots hoe hij in de jaren tachtig Jacob Luitjens opspoorde in Canada en ervoor zorgde dat deze beruchte oud-NSB'er werd uitgeleverd aan Nederland. ‘In 1993 wordt Luitjens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden, in 1995 komt hij vervroegd vrij.

Volgens Kooistra leeft Luitjens nog steeds. Als dat waar is, zou hij inmiddels 102 zijn. Klinkt niet erg waarschijnlijk, maar pitbull Jack vraagt de jonge verslaggever of hij wil proberen de oude oorlogsmisdadiger op te sporen.

KATJA DE BRUIN

America’s girls

Een podcast over de geschiedenis van het fenomeen cheerleader, in de jaren zeventig uitgevonden door american footballclub Dallas Cowboys.  Cheerleaders moesten sexy zijn, maar ook the girl next door blijven. Ze moesten alle fanmail beantwoorden, mochten nooit een training overslaan en beslist niet daten met de footballers die ze moesten toejuichen.

De club verdiende miljoenen aan de meisjes, maar zelf werden ze geacht het allemaal voor de eer te doen. In America’s girls komen de cheerleaders van het eerste uur, de choreografen, de sportverslaggevers en de fans aan het woord.

KATJA DE BRUIN

naar de vpro podcastgids