VPRO Gids 34

20 augustus t/m 2 september
Pagina 10 - ‘‘Ineens ben ik een rolmodel geworden’’
papier
10

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

‘Ineens ben ik een rolmodel geworden’

Op zondag 21 augustus schuift presentator en muzikant Raven van Dorst aan in VPRO Zomergasten. 

 

 

 

Raven van Dorst

Bio

Raven van Dorst werd in 1984 geboren als Ryanne van Dorst. Ze was een rebelse tiener die geen enkele opleiding afmaakte, maar zich ontwikkelde tot podiumbeest in verschillende bands. Vanwege diens uitgesproken persoonlijkheid werd Van Dorst daarnaast populair als deelnemer aan talloze tv-programma’s en als presentator, al is de muziek leidend gebleven. Na een lange coronapauze kan zanger/gitarist Van Dorst ook weer optreden met diens band Dool. Op 5 mei 2021 maakte Van Dorst bekend voortaan als man noch vrouw door het leven te gaan onder de naam Raven. Van Dorst heeft een relatie en woont in Rotterdam.

 

 

 

 

 

Hugh Grant

Een journalist van het AD vroeg Van Dorst eind 2021 naar hun nieuwe liefde en kreeg onder uit de zak. ‘Waarom willen mensen altijd zo veel weten over de liefde? Tieft op man. Ga lekker een film met Hugh Grant kijken als je wat wilt weten over de liefde.’ 

 

 

Raven op tv

Op zoek naar GodJouw vrouw, mijn vrouw vipsDames 4Expeditie RobinsonDe slimste mensDe wereld rond in 6 stappenCelebrity City TripHet perfecte plaatjeDe gevaarlijkste wegen van de wereldDe wereld draait doorRanking the StarsRisky RiversGeslacht!Holland!NachtdierenDrag Race HollandPaul pakt uit!Het alternatiefWie van de drie en Boerderij van Dorst.

 

 

Boerderijgasten

Raven van Dorst scoorde een kijkcijferhit met Boerderij van Dorst, waarin BN’ers kwamen logeren op een bouwvallige Apeldoornse boerderij. Onder de logees bevonden zich niet alleen oud-zomergasten Hans Klok, Katja Schuurman en Heleen van Royen, maar ook voormalig Zomergasten-presentator Hanneke Groenteman.

 

 

BM'ers

Raven van Dorst groeide op in Maassluis en is niet de enige BM’er. Ook theoloog en politicus Abraham Kuyper (1837), olympisch roeier Johannes Haasnoot (1897), kunstschilder Henk Fortuin (1916), verspringer en chef de mission van de olympische equipe Bram Leeuwenhoek (1925), artiestenduo Bas (1935) en Adriaan (1942) van Toor, auteur Maarten ’t Hart (1944), PvdA-politicus Mariëtte Hamer (1955), zakenman Roel Pieper (1956), Eerste Kamerlid voor de PvdD Niko Koffeman (1958), comedian Nico van der Knaap (1964), actrice Irma Hartog (1966), hockeyinternational Koen Pijpers (1969), NOS-weerman Marco Verhoef (1971), voetballer Khalid Boulahrouz (1981), judoka Rob Henneveld (1993) en musicalster Noortje Herlaar (1985) zijn Maassluizenaren.

 

 

Hermie

'Je zou het misschien niet zeggen, maar deze hermie is superblij dat die vandaag eindelijk een nieuw paspoort mag gaan aanvragen. Kostte even 37 jaar, maar dan heb je ook wat. Speciaal m’n snor laten staan voor de gelegenheid.

Zo kondigde Raven van Dorst op Instagram aan dat naast de naam nu ook hun paspoort geslachtsneutraal is. Van Dorst is zowel inwendig als uitwendig dubbelslachtig geboren en is daarmee een klassieke hermafrodiet. Dat hen zichzelf ‘hermie’ noemt is een bewuste keus, zo bleek uit een interview met de Volkskrant: ‘Hermafrodiet is een fokking mooi woord. Het is ook een geuzennaam. Hermafrodiet heeft iets mythisch, alsof ik in een fabel zit.’ Hoeveel hermies er precies zijn, is onduidelijk. De wetenschap houdt een ruime marge aan: van een op de 13.000 tot een op de 200.000 geboorten.

 

 

In de klei

Naar aanleiding van Boerderij van Dorst wilde Tubantia weten of Raven de boer in zichzelf heeft gevonden: ‘Jazeker! En ik had nooit gedacht dat het zo veel voldoening kon geven. Ik ga mezelf niet vergelijken met een moderne boer; het ging mij er meer om met mijn voeten in de klei te staan en zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Je bewust te worden van wat je in je bekkie stopt.’

 

 

Jillis Bruggeman

Op 9 maart 1803 werd Jillis Bruggeman als laatste persoon in Nederland terechtgesteld vanwege seksuele betrekkingen met iemand van hetzelfde geslacht. Dat gebeurde op de Grote Markt in Schiedam. Als eerbetoon reikt die gemeente sinds 2015 jaarlijks de Jillis Bruggeman Penning uit aan een belangrijke organisatie of persoon in de strijd voor lhbtiq+-emancipatie. Dit jaar krijgt Raven van Dorst de penning en de uitreiking vindt plaats op 11 oktober, nationale Coming-Outdag. Eerdere laureaten waren Splinter Chabot (2021), Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019), Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016) en Amnesty International (2015).

 

 

Dool

Raven van Dorst is naast veel andere dingen vooral de zanger van Dool. Hun meest recente album heet Summerland. Die plaat kon op een warme ontvangst rekenen.

‘Indien de bandleden morgen op het podium zouden verschijnen met een gebruikte luier op hun hoofd, zou ik het waarschijnlijk nog steeds allemaal fantastisch vinden.’ (zwaremetalen.com)

‘Nu kunt u de term “vrolijk” bij Dool met een grote korrel zout nemen, maar het geluid is significant toegankelijker te noemen.’ (progwereld.org)

‘Het is te hopen dat ze snel weer in krakkemikkige zaaltjes en op zonovergoten zomerfestivals te bewonderen zijn, want we zijn zeker toe aan een feestje met deze geweldenaars.’ (nieuweplaat.nl)

Keuzefilm

De keuzefilm van Raven van Dorst is Gräns (S/DK, 2018). Drama van Ali Abbasi. Met o.a. Eva Melander, Eero Milonoff en Jörgen Thorsson. Tina (Melander) kan op afstand schaamte en angst ruiken, een gave die goed van pas komt als grenswacht bij een internationale veerlijn. Een serieus gebracht, droogkomisch thrillersprookje over identiteit en beschaving, met daarin een onvergetelijke genderfluïde seksscène.

De keuzefilm wordt direct na Zomergasten uitgezonden. Lees meer over deze film op vprogids.nl/zomergastenfilms.

De interviews uit VPRO Zomergasten zijn vanaf woensdag na de uitzending ook terug te luisteren als podcast op vpro.nl/zomergastenpodcast of via je favoriete podcastapp.