VPRO Gids 30

23 juli t/m 5 augustus
Pagina 10 - ‘‘Als je niet wil vallen, moet je gaan liggen’’
papier
10

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

‘Als je niet wil vallen, moet je gaan liggen’

Zomergast Humberto Tan

Elja Looijestijn

Van 24 juli tot en met 28 augustus presenteert Janine Abbring voor het zesde seizoen op rij elke zondagavond ‘VPRO Zomergasten’. De eerste gast die zij ontvangt is televisiepresentator Humberto Tan. Lees meer op de volgende pagina’s.

 

 

 

Humberto Tan

Bio

Op zijn LinkedIn-profiel staat: Presentator, fotograaf… dat vat mijn werk redelijk samen.’ Dat is te bescheiden. Humberto Tan-A-Kiam werd geboren in Paramaribo (Suriname) op 26 oktober 1965. Op vierjarige leeftijd kwam hij met zijn moeder, broers en zus naar Nederland. Hij groeide op in de Bijlmermeer en na een studie rechten kwam hij in de mediawereld terecht, aanvankelijk als omroeper bij de Avro. Vanaf 1993 was hij een van de vaste gezichten van Studio Sport en het NOS Journaal. In 2005 maakte hij de overstap naar de commerciële televisie, waar hij allerlei (sport)programma’s presenteerde, met als hoogtepunt zijn eigen dagelijkse talkshow RTL Late Night van 2013 tot 2018. Tan is ook op de radio te horen, voorheen op Radio 538 en BNR en nu elke vrijdag op NPO Radio 1. Naast zijn televisiewerk schrijft hij columns, is hij veel bezig met fotografie en zet hij zich in voor diverse goede doelen.

 

 

 

 

 

Factuur

Tan zag aanvankelijk een toekomst voor zichzelf in de advocatuur. Doordeweeks werkte hij bij een advocatenkantoor, in het weekend bij Studio Sport. In JFK: ‘Cliënten vonden dat zo leuk dat ze vaak met mij over voetbal gingen praten. Soms zei ik: “Sorry, ik kan niet zo lang bellen over andere dingen, ik moet dat gaan rekenen.” Dan zeiden ze gewoon: “Zet maar op de factuur.”’

 

 

TikTok

Het account @humbertotan0 heeft ongeveer 69.000 volgers. Tan plaatst niet zo vaak een eigen TikTokfilmpje, maar houdt het medium goed in de gaten. Ook in Zomergasten is hij van plan een TikTok te laten zien.

 

 

Dochter

Tan heeft drie kinderen: Isa, Julia en Benjamin. Zijn jongste dochter treedt het meest in de spotlights. Julia Tan is online creative en droomt van een muziekcarrière. Vader en dochter deden in 2015 mee aan het programma Dance Dance Dance en presenteerden ook een muziekquiz op YouTube: Tantoe muzikaal.

 

 

Racisme

‘Eén keer heb ik in de uitzending gezegd dat ik voorstander van de roetveegpiet was,’ zei Tan in 2020 over racisme in Trouw. ‘Die uitspraak heeft ervoor gezorgd dat ik twee jaar lang elke dag door een beveiliger van de garage naar de studio moest worden begeleid. Natuurlijk is er schroom. Je moet eens een dagje de reacties op mijn Twitteraccount lezen.’ Inmiddels heeft hij die schroom van zich afgegooid en is hij voorzitter van de commissie-Mijnals van de KNVB, die inclusiviteit moet bevorderen en racisme bestrijden. In 2021 gebruikte hij zijn tv-programma om zich uit te spreken tegen racistische en homofobe uitspraken van Thierry Baudet.

 

 

Moeder

De moeder van Humberto Tan was Hilly Axwijk (1934-2004), een Surinaams-Nederlandse maatschappelijk werker en vrouwenrechtenactivist. Ze was de oprichter van Stichting Surinaamse Vrouwen Bijlmermeer, die als doel had de emancipatie van de Surinaamse vrouw te bevorderen. Tan laat tijdens zijn Zomergasten-avond ook een fragment over haar zien.

 

 

Dansen

In de cd-box Let's Dance – Mijn favoriete Dance Classics verzamelde Tan zijn favoriete dansnummers, vooral klassiekers uit de soul, disco en r&b. van ‘Good Times’ van Chic tot ‘Happy’ van Pharrell Williams.

 

 

Aan de kant

In 2018 besloot zijn werkgever RTL te stoppen met de dagelijkse talkshow van Tan wegens tegenvallende kijkcijfers. De presentator maakte er geen geheim van dat het een klap voor hem was. In tranen nam hij afscheid. Tan werd vervangen door Twan Huys, maar ook hij hield het niet lang vol.

 

 

Klik

Tan fotografeert al jarenlang. Geen wonder dus dat hij in 2016 de eerste editie van de tv-fotografiewedstrijd Het perfecte plaatje won. Zo reisde hij als ambassadeur voor het Rode Kruis naar Bangladesh om Rohingya-vluchtelingen vast te leggen. Die foto’s waren te zien in Museum de Fundatie.

 

 

Hul je in Humberto

  • Collectie relaxstoelen bij meubelfabrikant Prominent 
  • Kledinglijn Humberto Tailored for Excellence
  • Brillencollectie in samenwerking met Hans Anders
  • Schoenenlijn

Keuzefilm

De keuzefilm van Humberto Tan is Philadelphia (USA, 1993). Drama van Jonathan Demme. Advocaat Andrew Beckett (Tom Hanks) wordt op staande voet ontslagen. Omdat hij vermoedt dat zijn homoseksualiteit en zijn aidsdiagnose een rol spelen, klaagt hij met hulp van de homofobe advocaat Joe Miller (Denzel Washington) zijn bedrijf aan. Humberto Tans oudere broer Patrice stierf in 1992 aan de gevolgen van aids. Voor zijn betrokkenheid bij de strijd tegen die ziekte ontving Humberto onlangs de Amsterdam Diner Award.

De keuzefilm wordt direct na Zomergasten uitgezonden. Lees meer over deze film op vprogids.nl/zomergastenfilms.

De interviews uit VPRO Zomergasten zijn vanaf woensdag na de uitzending ook terug te luisteren als podcast op vpro.nl/zomergastenpodcast of via je favoriete podcastapp.