VPRO Gids 30

23 juli t/m 5 augustus
Pagina 11 - ‘‘Je moet durven leunen op je intuïtie’’
papier
11

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

‘Je moet durven leunen op je intuïtie’

Zomergast Sandra Phlippen

Hugo Hoes

Op 31 juli is het de beurt aan de tweede zomergast: Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij het Economisch Bureau van ABN Amro. Lees meer op de volgende pagina’s.

 

 

 

Sandra Phlippen

Bio

Sandra Phlippen (Kerkrade, 1978) is hoofdeconoom bij het Economisch Bureau van ABN Amro. Ze studeerde economie en sociologie en was onder meer hoofdredacteur van het tijdschrift Economisch Statistische Berichten en chef economie bij Algemeen Dagblad. 

Phlippen woont met haar man en twee kinderen in Rotterdam.

 

 

 

 

 

Goede gast

Redacteur Britt Stubbe nodigde Phlippen regelmatig uit in Buitenhof en volgens haar is de bankmedewerker een goede zomergast. ‘Sandra Phlippen is ook socioloog, dat merk je. Ze is geëngageerd en heeft intelligente, eigenzinnige antwoorden op grote vraagstukken, zoals het klimaat. Ze zou een goede politicus zijn, omdat ze zich niet richt op het nu, maar op een leefbare toekomst.’ 

 

 

Rotterdamse troost

Met Come Close and Co-Create: Proximities in Pharmaceutical Innovation Networks promoveerde Phlippen in 2008 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Dit proefschrift over strategieën van bedrijven om toegang te krijgen tot externe kennis voor innovatie droeg ze niet op aan familie, vakgenoten of vrienden, maar aan Rotterdam. Want, schrijft ze in haar dissertatie: ‘De ruimte, de wind, de rauwheid, de stilte en de stedelijkheid brengen mij troost en inspireren. Het is de stad van sterke, individuele koppen aan wie ik dit proefschrift opdraag.’

 

 

Gevolgd

@SandraPhlippen heeft 4928 volgers op Twitter (30/6, 13.58 uur) maar volgt zelf slechts 36 accounts. Bijna 5000 volgers is niet niks, maar het is klein bier vergeleken bij de 916.700 van zomergast @HumbertoTan

 

 

Runner-up

Phlippen is de tweede vrouwelijke econoom in Zomergasten. Henriëtte Maassen van den Brink (1951) ging haar in 2003 voor.

 

 

'Rozen voor Sandra'

Zangeres Edsilia Rombley is net als zomergast Phlippen ook op 13 februari 1978 geboren, maar ze zijn niet de enige BN’ers die exact even oud zijn. De voetballers Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij werden allebei geboren op 1 juli 1978. Overigens kwamen er in Phlippens geboortejaar nog 974 andere Sandraatjes ter wereld, al had de piek daarvoor al plaatsgevonden. Dat was – met maar liefst 2381 Sandra’s – in 1971, het jaar dat Ronnie Tober een hit had met ‘Rozen voor Sandra’.

 

 

2conomen

De echtgenoot van Sandra Phlippen, Robert Dur, is hoogleraar economie aan de EUR. Daarnaast is hij onder meer voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde, de oudste economenvereniging ter wereld.

 

 

Slappe witwas

In 2021 boekte ABN Amro 1,2 miljard euro winst. Dat bedrag had hoger kunnen zijn als de bank geen schikking van 480 miljoen euro had getroffen met het Openbaar Ministerie vanwege een gebrekkige naleving van de witwasregels.

 

 

Zomertijd

Hoewel Phlippen nog nooit te laat is gekomen bij een live-uitzending op televisie zou het zomaar kunnen dat Janine Abbring het eerste kwartier tegenover een lege stoel zit, want volgens intimi leeft de economietopper in haar eigen tijdzone.

 

 

Vriendin

Projectontwikkelaar Francien Verbaan is al meer dan 25 jaar bevriend met Phlippen.

‘We kennen elkaar van de studie sociologie en zitten met andere studiegenoten in een appgroep, de Sociomeisjes. De vriendschap is na de studie alleen maar hechter geworden en het is opmerkelijk dat we na sociologie niet in de “zachte” sector zijn beland, maar in het vastgoed, de ict, de bankenwereld en bij Rijkswaterstaat. Sandra gebruikt ons, in de goede zin van het woord, ook als guinea pigs om haar publieke optredens voor te bereiden. Probeert ze haar verhaal eerst op ons uit. In het begin van haar studie was Sandra nogal een pragmatische student en deed ze alleen wat nodig was. Pas toen ze aan haar scriptie begon te werken, ontvlamde ze en werd ze echt een vakneuroot. We zijn vaak samen naar het Nederlands Filmfestival in Utrecht geweest en de laatste keer dat we elkaar zagen hebben we een designexpositie bezocht. Sandra is licht chaotisch en dromerig, ze pakt regelmatig een verkeerde trein. Door dat dromerige onderschat- ten mensen soms hoe scherp ze is. Ze klaagt niet snel en kan ook lachen om ongemak. Toen we een keer in New York waren en onze hotelkamer vooral uit bordkarton en kip- pengaas bestond, zag ze daar ook wel de lol van in. Ik ben trots dat ze zomergast is, maar nu heb ik wel een probleem. Zondag 31 juli zit ik namelijk diep in de Balkan.’

 

 

Dankzij Japan

Haar fascinatie voor de inrichting van de Japanse samenleving en economie deed Phlippen besluiten economie te gaan studeren.

Keuzefilm

De keuzefilm van Sandra Phlippen is Dead Ringers (CA/USA, 1988). Psychologische thriller van David Cronenberg. De eeneiige tweelingbroers Beverly en Elliot (een dubbelrol van Jeremy Irons) zijn allebei gynaecoloog en delen alles met elkaar – ook de vrouwen die de zelfverzekerde Elliot verleidt. Dit gaat lange tijd goed, maar dan verschijnt actrice Claire (Geneviève Bujold) in hun leven. 

De keuzefilm wordt direct na Zomergasten uitgezonden. Lees meer over deze film op vprogids.nl/zomergastenfilms.

 

De interviews uit VPRO Zomergasten zijn vanaf woensdag na de uitzending ook terug te luisteren als podcast op vpro.nl/zomergastenpodcast of via je favoriete podcastapp.