VPRO Gids 32

6 augustus t/m 19 augustus
Pagina 10 - ‘‘Ik schaam me niet genoeg gewaarschuwd te hebben voor de tiran van deze tijd’’
papier
10

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

‘Ik schaam me niet genoeg gewaarschuwd te hebben voor de tiran van deze tijd’

Niels Hoeben

Journalist en mediaondernemer Derk Sauer is op 7 augustus de derde gast die Janine Abbring ontvangt in ‘VPRO Zomergasten’.

 

 

 

Derk Sauer

Bio

Derk Sauer (Amsterdam, 1952) is journalist en mediaondernemer. Hij is getrouwd met Ellen Verbeek en heeft drie zonen. Na een activistische jeugd belandde Sauer in de journalistiek. Na correspondentschappen voor Nieuwe Revu en de VPRO maakte hij in de jaren tachtig naam als hoofdredacteur van voornoemd tijdschrift. In 1989 verruilde hij Nederland voor Rusland, waar met de val van de Sovjet-Unie ruimte kwam voor journalistieke initiatieven. In 1992 startte hij The Moscow Times, een krant die Russen en expats voorzag van onafhankelijk nieuws en achtergronden. Hiernaast is Sauer altijd actief gebleven binnen de Nederlandse media. Zo was hij enkele tussen 2010 en 2015 minderheidsaandeelhouder en president-commissaris van NRC en tien jaar lang was hij voorzitter van Idfa. Dit voorjaar keerde hij na 32 jaar Rusland voor onbepaalde tijd terug naar Nederland, omdat de journalistieke situatie in het land onhoudbaar was geworden. Hij verhuisde de redactie van The Moscow Times van Moskou naar Amsterdam. Binnenkort zullen ook de laatst overgebleven onafhankelijke tv-zender TV Dozhd en de journalisten van het mediaplatform Meduza zich in Amsterdam vestigen. 

 

 

 

 

 

Graag gezien gast

Voordat hij bij VPRO Zomergasten aanschuift, was Derk Sauer dit jaar al te zien of te horen bij

Beau
Jinek
HLF8
Sven op 1
Buitenhof
Humberto
De nieuws bv
Khalid & Sophie
Europa draait door
Met het oog op morgen

Bij Op1 was hij nooit te gast. De redactie van dat programma gaf de voorkeur aan Derks zoon Pjotr.

 

 

Kritiek

Kritiek op de veelvuldige mediaoptredens van Derk Sauer is er ook. Op 15 maart 2022 twitterde RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens over de banden van Sauers zoon Tom met de Tsjetsjeense dictator Ramzan Kadyrov.

@obk: ‘Vorige week bij Jinek. Tot mijn verbazing in de studio Tom Sauer, die mocht vertellen hoe erg het is voor alle Oekraïeners. Misschien zou hij eerst al het geld dat hij van Ramzan Kadyrov (ja, die ja) kreeg aan Giro 555 moeten overmaken voor hij bij een praatprogramma gaat zitten.’

Koens kreeg bijval van onder anderen ex-Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker. @waterdrinkerp (15 maart 2022): ‘De hele incrowd weet het, de hele incrowd zwijgt. Twintig jaar lang gingen de hypocriete Sauers om, deden zaken met, bezochten verjaardagen van, zaten in privéjets met Russische Poetin-oligarchen die nu op sanctielijst staan. En ja, zoonlief nam geld aan van moordenaar Kadyrov.’

 

 

Yogi

In 2016 startten Sauer en zijn vrouw een yogaretraite net buiten het Zeeuwse stadje Domburg. De villa op hun landgoed is te huur: een midweek in de herfstvakantie kost op Airbnb bij volledige bezetting 2888 euro (excl. 200 euro schoonmaakkosten). Daarvoor krijgt men een ruim verblijf voor twaalf personen met zeven slaapkamers. Gasten hebben beschikking over een privésauna en -zwembad plus verwarmde yogaruimte. De ruime woonkeuken is uitgerust met een lange eettafel, Aga-fornuis en Amerikaanse dubbeldeurskoelkast.

Google 5/5 sterren (9 reviews)
Facebook 4,8/5 sterren (27 reviews)
Airbnb 5/5 (12 reviews)

 

 

Bladenkoning

Sauer introduceerde Russische versies van PlayboyCosmopolitanFHM en Men’s Health. Op het omslag van de eerste Russische Playboy in juli 1995 prijkte een gouden Sovjetmunt met daarop het welbekende konijntje in plaats van Lenins hoofd.

 

 

Vermogend

Journalistiek vakblad Villamedia publiceerde eind 2021 een lijst met de 25 rijkste journalisten van Nederland.

1.    Pieter Storms: (een deel van) 200 miljoen euro
2.    Derk Sauer: zestig miljoen euro
3.    Henk van der Meijden: 35 miljoen euro

Daarmee staat Sauer hoger dan zomergast Humberto Tan, die de elfde plek inneemt met drieënhalf miljoen euro.

 

 

Kleine mannetjes

In een interview van Eva Hoeke voor het tijdschrift Linda uit juli 2022 beschrijven Derk Sauer en zijn vrouw Ellen hun ontmoetingen met Vladimir Poetin.

Derk: ‘Eén keer bij het koninklijk bezoek van Willem-Alexander en Máxima, en één keer bij het Economisch Forum. Maar dan spreek je elkaar niet. Dat is “Hallo” en “Dag” en dat was het. In die twintig jaar heb ik hem wel vaak bij forums en conferenties gezien. En ik moet zeggen: we dachten natuurlijk allemaal dat hij een sul was, ook omdat hij net als ik maar een klein mannetje is. Maar er komt wel echt iemand binnen. En die ogen. Hij kijkt dwars door je heen.’

Ellen: ‘Ja, de rillingen lopen je dan over de rug.’

 

 

Onder Russologen

Derk Sauer is de tweede Ruslandkenner die zomergast is. Pieter Waterdrinker ging hem voor in 2018. Ook zat er ooit een Ruslandkenner op de plek van Janine Abbring: Jelle Brandt Corstius presenteerde VPRO Zomergasten in 2010 en 2011.

 

 

Wapensmokkel

In 2013 bekende Derk Sauer in een geruchtmakend interview met de Volkskrant als tiener wapens te hebben gesmokkeld voor de Ira: ‘Op mijn negentiende ging ik naar Ierland om voor de Ira te werken. Binnen no time bleek dat het eigenlijk gewoon bendes waren die elkaar bevochten. Drugshandel en afpersing waren aan de orde van de dag. Ik zat er middenin. Ik heb wapens voor ze vervoerd; die werden onder mijn achterbank verstopt. Uiteraard werden er aanslagen mee gepleegd.’

Keuzefilm

De keuzefilm van Derk Sauer is de documentaire Gunda (N, 2020) van Viktor Kossakovsky. Observerend portret van de zeug Gunda en haar biggen plus een stel kippen en koeien. In zwart-wit, zonder muziek of commentaar brengt de gelauwerde Russische regisseur Kossakovsky een eerbetoon aan het dierenbestaan, met ontroerende en ook enkele wrede observaties.

De keuzefilm wordt direct na Zomergasten uitgezonden. Lees meer over deze film op VPRO Cinema.

De interviews uit VPRO Zomergasten zijn vanaf woensdag na de uitzending ook terug te luisteren als podcast op vpro.nl/zomergastenpodcast of via je favoriete podcastapp.