VPRO Gids 30

23 juli t/m 5 augustus
Pagina 29 - ‘Films on demand’
papier
29

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Girl in the Picture
Verenigde Staten 2022. Documentaire van Skye Borgman.

Wie was de jonge vrouw die zichzelf Tonya Hughes noemde? En wat is het verhaal achter haar huwelijk met die vreemde oude man en hun tweejarige zoontje? Haar mysterieuze dood is het startschot van een huiveringwekkende zoektocht naar antwoorden. Betrokkenen dwalen door een intens droevig labyrint met aliassen, ontvoeringen en seksueel misbruik. Wat betreft vorm wint deze true crime-documentaire geen originaliteitsprijs, maar de inhoud laat je van de ene in de andere verbazing vallen. Misschien wel het belangrijkst: regisseur Skye Borgman (Abducted in Plain Sight) stelt de identiteit van slachtoffer in plaats van dader centraal.

Leviathan
Rusland 2014. Drama van Andrey Zvyagintsev. Met o.a. Elena Lyadova, Vladimir Vdovichenkov, Roman Madyanov en Aleksey Serebryakov.

Magistrale film van festival darling Zvyagintsev (The Return, Elena) over de bijna voortdurend dronken arbeider Kolya, die weigert zijn ouderlijk huis te verkopen aan de corrupte burgemeester. Verzet lijkt zinloos, want ook politie, justitie en zelfs de kerk kiezen de kant van de burgervader. Leviathan is een sombere, pessimistische film, die heel goed te lezen is als satire op het huidige Rusland, waar boeven en opportunisten de dienst uitmaken en de bevolking zich steeds meer van de machthebbers afwendt. Prijs voor het beste script in Cannes, genomineerd voor een Oscar en een BAFTA.

The Player
Verenigde Staten 1992. Komedie van Robert Altman. Met o.a. Tim Robbins, Greta Scacchi, Fred Ward, Whoopi Goldberg en Peter Gallagher.

Hollywood-producent Griffin Mill krijgt anonieme dreigbriefjes. Op zoek naar de afzender stuit hij op de scriptschrijver David Kahane. Mill spoort Kahane op, krijgt hooglopende ruzie met hem, waarna hij hem vermoordt. Terwijl de politie hem op het spoor is begint hij een verhouding met de vriendin van zijn slachtoffer, zaagt een van z'n collega's ijverig aan zijn stoelpoten en blijven de dreigbriefjes komen... Sterke comeback van Altman, die sinds de artistieke en commerciële flop Popeye uit de gratie was in Hollywood. Tevens wraak op datzelfde Hollywood, dat in The Player genadeloos op de hak wordt genomen.

Upstream Color
Verenigde Staten 2013. Sciencefiction van Shane Carruth. Met o.a. Amy Seimetz, Andrew Sensenig, Shane Carruth en Frank Mosley.

In het begin van Upstream Color zien we hoe een jonge vrouw door een sinister type wordt besmet met een griezelige soort wurm, die zich onder de huid nestelt waardoor ze alles moet doen wat hij zegt. In deze experimentele scifi-film figureren verder nog een geheimzinnige geluidsfragmenten verzamelende varkensboer, een man met wie ze mogelijk een verleden deelde en de klassieke roman Walden van Thoreau. Fascinerende puzzel met een klein budget, een paar prima acteurs, fraaie desoriënterende fotografie en een geweldige, verontrustende soundtrack. Regisseur Shane Carruth maakte eerder de op Sundance bekroonde experimentele scifi-film Primer.