VPRO Gids 26

25 juni t/m 8 juli
Pagina 29 - ‘Films on demand’
papier
29

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Ben Is Back
Verenigde Staten 2018. Drama van Peter Hedges. Met o.a. Julia Roberts, Lucas Hedges, Courtney B. Vance, Kathryn Newton en Rachel Bay Jones.

Een ogenschijnlijk gelukkig gezin is zich aan het voorbereiden op de kerstuitvoering in de kerk. De oudste dochter heeft de zangsolo te pakken, de jongsten hebben een rolletje als schaap en engel en moeder Holly (Julia Roberts) zit trots vanaf de kerkbank te kijken. Eenmaal thuis is Holly’s drugsverslaafde zoon Ben (een uitstekende Lucas Hedges) onverwachts vanuit de afkickkliniek op bezoek. Holly is blij, maar de rest van de familie vindt het moeilijk om zijn goede bedoelingen te geloven. Sterk familiedrama van Peter Hedges (de vader van) over onvoorwaardelijke moederliefde, al stelt het einde wat teleur.

RRR
India 2022. Actiefilm van S.S. Rajamouli. Met o.a. N.T. Rama Rao Jr., Ram Charan, Ajay Devgn, Alia Bhatt en Olivia Morris.

RRR is het nieuwe spektakelstuk van de Indiase blockbusterkoning S.S. Rajamouli, die de afgelopen jaren in eigen land furore maakte met epische en inventieve actiefilms uit Tollywood (de filmindustrie uit Haiderabad, in het zuiden van India). Dit drie uur durende, fantasierijke epos over de strijd tegen de Britse overheersing betekent zijn doorbraak in het buitenland: met een aaneenschakeling van waanzinnige stunts, digitale gevechten tussen tijgers en wolven en opzwepend patriotisme heeft hij een onweerstaanbare en unieke filmervaring gecreëerd. En dan zijn er ook nog de uitzinnige dans- en zangnummers, die je gerust meerdere keren kunt bekijken. Dat RRR (Rise Roar Revolt) het niet moet hebben van subtiele dialogen en ook nog eens extreem masculien en nationalistisch is, neem je graag voor lief.

Beats
Verenigd Koninkrijk 2018. Drama van Brian Welsh. Met o.a. Cristian Ortega, Lorn Macdonald, Laura Fraser en Brian Ferguson.

Energiek en sympathiek in zwart-wit geschoten coming-of-age drama over de twee Schotse vrienden Spanner en Johnno. Spanner is een losbol en Johnno nogal braaf en angstig, en de twee hebben eigenlijk maar weinig gemeen. Behalve hun liefde voor dancemuziek. Het verhaal speelt zich af in 1994, toen de Britse regering de Criminal Justice and Public Order Act uitvaardigde om illegale raves te kunnen aanpakken. Die wet verbood namelijk het laten horen van ‘repetitive beats’ in openbare ruimtes. En natuurlijk willen Spanner en Johnno samen naar zo’n rave.

Lola vers la mer
Frankrijk/België 2019. Drama van Laurent Micheli. Met o.a. Mya Bollaers, Benoît Magimel, Els Deceukelier, Sami Outalbali en Jérémy Zagba.

Met frambooskleurig haar en geel jasje suist Lola per skateboard naar huis: Lola’s moeder is overleden. Onmiddellijk ontstaat er ruzie met vader Philippe (Magimel). In zijn tweede film volgt de Belgische Micheli een jonge transgender (Bollaers) tijdens de grillige road trip naar zee die de twee nabestaanden ondernemen om moeders as uit te strooien. Micheli houdt van vet drama – een emmer verf op een autoruit – maar is bovenal een geduldige observator van de dynamiek tussen een weerbarstige tiener en een botte vader. Ontroerend, vooral door de twee uitstekende hoofdrolspelers.

naar vpro cinema