VPRO Gids 24

11 juni t/m 17 juni
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Cyber Hell: Exposing an Internet Horror
Zuid-Korea 2022. Documentaire van Jin-sung Choi.

Rond 2018 werden in Zuid-Korea tientallen (zeer) jonge vrouwen via het internet gechanteerd. Twee personen genaamd ‘GodGod’ en ‘Baksa’ ontfutselen op slinkse wijze intieme foto’s van de vrouwen (‘Hé, wil je misschien model worden?’) om ze daar vervolgens mee te chanteren. Via een livestream van de app Telegram moesten ze voor duizenden genodigden de meest walgelijke en mensonterende handelingen uitvoeren. Deze schokkende en relevante, maar ook iets te lange documentaire volgt de groep journalisten die met de hulp van slachtoffers en hackers het duo wist te ontmaskeren.

Toscana
Denemarken 2022. Drama van Mehdi Avaz. Met o.a. Cristiana Dell'Anna, Anders Matthesen, Lærke Winther, Sebastian Jessen en Andrea Bosca.

Wanneer de uitgebluste Deense sterrenchef Theo (Anders Matthesen) het bericht krijgt dat zijn vader is overleden, reist hij naar Toscane om diens restaurant en akkerland te verkopen. Daar ontmoet hij Sophia (Cristiana Dell’Anna), die al jaren op het landgoed werkt en Theo op andere gedachten probeert te brengen. Een tamelijk voorspelbare, maar vermakelijke romantische verhaallijn volgt, waarin de twee ogenschijnlijke tegenpolen elkaar vinden in hun liefde voor eten. De regie is wat vlakjes en gehaast, maar het spel is mooi ingetogen en de passie voor koken spat van het scherm.

Verenigd Koninkrijk 2021. Thriller van Michael Sarnoski. Met o.a. Nicolas Cage, Alex Wolff, Cassandra Violet, Julia Bray en Elijah Ungvary.

In een bos aan de Amerikaanse westkust woont kluizenaar Rob met zijn varken, dat hem helpt truffels te vinden voor de verkoop. Wanneer het beest op een nacht wordt ontvoerd, zet Rob alles op alles om het terug te vinden. Hoe minder je verder weet over Pig, hoe beter, want dit meeslepende indiedrama van debuterend regisseur Michael Sarnoski zit vol verrassingen. Een daarvan is hoofdrolspeler Nicolas Cage, die na een hele rits pulpfilms weer eens laat zien wat een goede acteur hij is.

Memoria
Colombia/Thailand/Frankrijk/Duitsland/Mexico/Qatar/Verenigd Koninkrijk/China/Zwitserland 2021. Drama van Apichatpong Weerasethakul. Met o.a. Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Juan Pablo Urrego en Daniel Giménez Cacho.

Schotse expat in Colombia (Swinton) hoort een vreemde knal, maar blijkt de enige te zijn die die knal kan horen. Onderzoek brengt haar van geluidstudio naar het rijk van de geesten, maar dat is geen ongewone stap voor de Thaise grootmeester Weerasethakul (Tropical Malady, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives). Memoria is zijn eerste Engelstalige film en won in Cannes in 2021 de Juryprijs. De film had zwaar te lijden onder de gesloten bioscopen tijdens corona, omdat de maker niet toestaat dat zijn film op dvd of streaming platform terecht komt. Begrijpelijk, want het hallucinerende Memoria is een film die je in een bioscoopzaal moet ondergaan.

naar vpro cinema