VPRO Gids 19

7 mei t/m 13 mei
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Almost There
Zwitserland 2016. Documentaire van Jacqueline Zünd.

Drie mannen op leeftijd gaan op zoek naar geluk in deze serene documentaire van de Zwitserse filmmaker Jacqueline Zünd. Robert reist alleen met een camper door Amerika, Steve verruilt Engeland voor een stand-up komedie/drag optreden in Benidorm en Yamada start met het voorlezen aan kinderen in Tokio. De meditatieve muziek, de uitgestrekte landschappen en de poëtische voice-overs van de heren maken van Almost There een eenzame, dagdromerige zoektocht naar de zin van het leven.

White Hot: The Rise & Fall of Abercrombie & Fitch
Verenigde Staten 2022. Documentaire van Alison Klayman.

‘Het was een cultuur die enthousiast een bijna witte, traditioneel Amerikaanse wereldvisie omarmde. Het was een cultuur die schoonheid definieerde als dun, wit en jong.’ Documentairemaker Alison Klayman ontleedt de Amerikaanse jaren nul aan de hand van de opkomst en ondergang van kledingmerk Abercrombie & Fitch, dat furore maakte met slimme reclamecampagnes vol naakte, gespierde mannen, winkels waarin de muziek snoeihard stond en personeel dat volledig op uiterlijk (en hun huidskleur) werd uitgekozen. White Hot begint nogal traag en saai met een exposé over het belang van de shopping mall in de Amerikaanse jeugdcultuur, maar wordt gaandeweg steeds interessanter.

Ninjababy
Noorwegen 2021. Drama van Yngvild Sve Flikke. Met o.a. Kristine Kujath Thorp, Arthur Berning, Nader Khademi, Tora Christine Dietrichson en Silya Nymoen.

Wat als je een bij de dag levend feestbeest bent, maar dan opeens zwanger blijkt, terwijl moederschap niet bepaald op je verlanglijstje staat? Net als de persoonlijkheid van de jongvolwassen hoofdpersoon Rakel is de verhaallijn van deze komische, vuilbekkende publiekslieveling chaotisch. Met als resultaat dat de eerste helft van de film nogal zwalkt. Maar daarna komt hij op gang. En hoe! De verrassende keuzes die dan worden gemaakt, leverden de film al diverse prijzen op. Illustrator Inga Sætre, op wiens graphic novel de film is gebaseerd, tekende voor de soms opduikende animaties, die de gedachtewereld van Rakel verbeelden.

Öndög
Mongolië/China 2019. Drama van Quan'an Wang. Met o.a. Aorigeletu, Gangtemuer Arild en Dulamjav Enkhtaivan.

Hoe betrouwbaar zijn onze ogen? Biedt intuïtie geen beter kompas? Om die vragen draait het in Öndög (‘dinosaurus-ei’), dat losjes is opgezet rond de vondst van een dode vrouw op de desolate Mongoolse steppe. Een herderin bekommert zich om de jonge politieman die het lijk in de koude nacht tegen wolven moet beschermen, terwijl zijn collega’s in de bewoonde wereld hulp halen. Betoverende plaatjes en droogkomische humor in een elliptische vertelling over leven, sterven en liefde. Van de regisseur van Gouden Beer-winnaar Tuya’s Marriage (2006).

naar vpro cinema