VPRO Gids 15

9 april t/m 15 april
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

The Auschwitz Report
Slowakije/Tsjechië/Polen/Duitsland 2021. Drama van Peter Bebjak. Met o.a. Noel Czuczor, Peter Ondrejicka, John Hannah, Wojciech Mecwaldowski en Jacek Beler.

IJzersterke verfilming van het waargebeurde verhaal van twee Slowaakse Joden, die na twee jaar gevangenschap in Auschwitz wisten te ontsnappen en probeerden terug te keren naar hun thuisland, om daar alarm te slaan over wat zich afspeelde in het vernietigingskamp. Regisseur Peter Bebjak kiest effectief voor een minimalistische vertelstijl, met weinig uitleg en nauwelijks muziek. Het slimme camerawerk – dicht op de huid van de acteurs, technisch vernuftig gefilmd – zorgt voor een enerverende kijkervaring. Een buitengewoon indrukwekkende reconstructie, die maar weer eens benadrukt hoe belangrijk het is om te blijven leren van de geschiedenis. Blijf vooral ook zitten voor de aftiteling.

Basically, Johnny Moped
Verenigd Koninkrijk 2013. Documentaire van Fred Burns.

Energieke documentaire over het ontstaan van punkband Johnny Moped, die eind jaren zeventig werd opgericht door vier schoolvrienden in Zuid-Londen. Zonder aspiraties kwamen de vier samen om voor de lol muziek te maken, maar dat er meer in zat werd snel duidelijk. Toch braken de jonge punkrockers, ondanks een aantal hitjes, nooit écht door. Redenen daarvoor zijn de gebruikelijke: gekibbel tussen bandleden, gedoe met de manager. Basically, Johnny Moped is dan ook een vrij standaard muziekdocumentaire. Toch zitten er genoeg verrassende anekdotes in, transporteert de film je moeiteloos naar de jaren zeventig en tachtig, en is het bovendien een prachtige ode aan de aanstekelijke punkmentaliteit: schijt hebben en plezier maken.

King Richard
Verenigde Staten 2021. Biografie van Reinaldo Marcus Green. Met o.a. Will Smith, Aunjanue Ellis, Jon Bernthal, Saniyya Sidney en Demi Singleton.

Degelijke biopic over de internationale doorbraak van de tennissende zussen Venus en Serena Williams. Die dat deden onder de strakke leiding van hun vader Richard (Smith op zijn groezeligst), die ze jarenlang zelf coachte en vanuit achterstandswijk Compton, Los Angeles, naar de wereldtop bracht. Venus en Serena zijn coproducenten van de film, die een geautoriseerde versie van hun jeugd is. Waarmee gelijk verklaard is waarom de meeste scherpe kantjes van de film – en vooral van de gedreven en veeleisende Richard – zijn afgehaald. Smiths acteerprestatie werd bekroond met een Oscar.

The Eyes of Tammy Faye
Verenigde Staten 2021. Biografie van Michael Showalter. Met o.a. Jessica Chastain, Andrew Garfield, Cherry Jones, Vincent D'Onofrio en Mark Wystrach.

Hoe maak je een genuanceerd portret van historische figuren die zelf als wandelende karikaturen overkwamen? De makers van deze biopic over Tammy Faye Bakker, de excentrieke vrouw van Amerikaanse tv-dominee Jim Bakker, hebben het zichzelf niet makkelijk gemaakt. En vinden dan ook niet altijd de juiste balans tussen campy satire en psychologisch drama. Maar hoofdrolspelers Chastain en Garfield zijn perfect gecast, en zeker Chastain (die voor haar rol een Oscar won) geeft haar personage de diepgang die soms ontbreekt in het script. De film biedt bovendien een fascinerend inkijkje in een bizarre maar invloedrijke subcultuur, met een ontroerende finale waarin sympathie wordt verkozen boven spot.

naar vpro cinema