VPRO Gids 14

2 april t/m 8 april
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

14 Peaks: Nothing Is Impossible
Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 2021. Documentaire van Torquil Jones.

De Nepalese bergbeklimmer Nirmal Purja besluit in 2019 om binnen zeven maanden de veertien hoogste bergtoppen ter wereld te beklimmen. Een krankzinnig en onmogelijk idee volgens veel van zijn professionele collega’s, maar de onverschrokken ex-militair is vastbesloten zijn ‘Operation Possible’ tot een goed einde te brengen. De ruim 8000 meter hoge bergen die Purja en zijn team trotseren, worden prachtig in beeld gebracht in deze documentaire, die de heren op de voet volgt. Het verhaal wordt soms overdreven sentimenteel opgevoerd, maar is geen moment saai en bevat genoeg spanning. Bovendien biedt de vertelling een mooi inkijkje in de cultuur en geschiedenis van het bergbeklimmen.

Windfall
Verenigde Staten 2022. Misdaad van Charlie McDowell. Met o.a. Jason Segel, Jesse Plemons, Lily Collins en Omar Leyva.

Een techmiljardair en zijn vrouw betrappen een inbreker op heterdaad tijdens een weekendje weg in een afgelegen villa. Vervolgens begint het trio te onderhandelen over de ideale oplossing: zij blijven leven, hij krijgt een zak geld mee. Maar hoeveel geld is eigenlijk genoeg? Formidabele en minimalistische misdaadthriller die het niet zozeer moet hebben van de suspense, maar vooral van de onderhuidse spanningen tussen de personages (en alle leugens en verwijten die daarmee gepaard gaan). Sterk spel van de gehele cast, met als uitblinker een heerlijk onuitstaanbare Jesse Plemons als de arrogante, dominante en egocentrische CEO.

Fresh
Verenigde Staten 2022. Komedie van Mimi Cave. Met o.a. Daisy Edgar-Jones, Sebastian Stan, Jojo T. Gibbs, Charlotte Le Bon en Andrea Bang.

Twintiger Noa (Daisy Edgar-Jones uit Normal People) heeft weinig geluk in de liefde. Ze swipet zichzelf suf op datingapps, en datet vooral met betweters en eikels. Maar dan ontmoet ze in de supermarkt de charmante Steve (Sebastian Stan), met wie ze razendsnel een relatie krijgt. Noa’s beste vriendin Mollie (glansrol van Jonica T. Gibbs) vertrouwt het niet, omdat er online niets over Steve te vinden is, maar liefde maakt nu eenmaal blind. Wanneer Noa Steve vergezelt naar zijn afgelegen buitenhuis, blijkt hij inderdaad héél iemand anders te zijn dan die vriendelijke charmeur. Meer verklappen zou zonde zijn, want deze spetterende horrorcomedy moet het vooral hebben van de wilde plottwists. Edgar-Jones en Stan zijn voortreffelijk.

Kimi
Verenigde Staten 2022. Misdaad van Steven Soderbergh. Met o.a. Zoë Kravitz, Erika Christensen en Rita Wilson.

Angela (Zoë Kravitz) is een ‘voice stream analist’ bij een techbedrijf dat slimme speakers produceert. Haar voornaamste werkzaamheden bestaan uit het analyseren van foutjes in het herkenningsvermogen van de apparaten. Niet het meest inspirerende werk, maar het houdt haar wél van de straat. Dat laatste komt goed uit, want na een traumatisch incident én het uitbreken van de coronapandemie, heeft Angela last van pleinvrees, waardoor ze niet meer naar buiten durft. Maar dan hoort ze op een opname ineens geluiden die wijzen op een misdrijf, waarna ze langzaam in een bedrijfscomplot wordt gezogen, én haar veilige thuisomgeving moet verlaten. Prettig minimalistische techthriller van Steven Soderbergh, die regelmatig herinneringen oproept aan paranoiaklassiekers als Blow Out, Rear Window en The Conversation. Kravitz is voortreffelijk.

naar vpro cinema