VPRO Gids 13

26 maart t/m 1 april
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Mafioso
Italië 1962. Misdaad van Alberto Lattuada. Met o.a. Alberto Sordi, Norma Bengell, Ugo Attanasio, Lilly Bistrattin en Cinzia Bruno.

Een Siciliaan die in Milaan carrière heeft gemaakt ontdekt tijdens een vakantie in zijn geboortedorp dat hij zijn status eigenlijk dankt aan de voorspraak van een mafia-don. Deze eist nu als tegenprestatie dat hij zich naar de Verenigde Staten moet laten smokkelen om snel even een moord te plegen. Magnifieke, satirische zwarte komedie over mafia-vertakkingen in alle lagen van de maatschappij en halfhartig geschipper van een kleine burgerman. Glansrol voor acteur, zanger en komiek Alberto Sordi, die in eigen land maar liefst zeven keer de meest prestigieuze acteursprijs won (een record) en in Venetië een Gouden Leeuw ontving voor zijn gehele oeuvre.

Our Ladies
Verenigd Koninkrijk 2019. Komedie van Michael Caton-Jones. Met o.a. Abigail Lawrie, Rona Morison, Marli Siu, Tallulah Greive en Sally Messham.

In het Schotland van de jaren negentig reist een groepje katholieke tienermeiden af naar Edinburgh om mee te doen aan een zangwedstrijd. Eenmaal aangekomen in de hoofdstad zijn de puberende meiden echter vooral geïnteresseerd in drank en snelle seks. Het klinkt als de zoveelste komediefilm over ogenschijnlijk brave meiden die losgaan, maar Our Ladies is meer dan dat. Toegegeven, sommige grappen zijn nogal gedateerd en flauw, en het feit dat een mannelijke regisseur zich ontfermde over dit typisch vrouwelijke verhaal is discutabel. Maar de prettig schaamteloze verbeelding van seksueel verlangen van deze tieners zet de vrouwen juist in hun kracht en zorgt voor een toon die verfrissend en welkom is in dit soort films.

Censor
Verenigd Koninkrijk 2021. Horror van Prano Bailey-Bond. Met o.a. Niamh Algar, Michael Smiley, Nicholas Burns, Vincent Franklin en Sophia La Porta.

Enid (Algar) brengt haar dagen door met het censureren van ‘video nasty’s’; bloederige en smerige horrorfilms. Als ze er op een dag een kijkt die griezelig veel op haar eigen jeugdtrauma lijkt, gaat ze op zoek naar de regisseur om verhaal te halen en wordt de lijn tussen fictie en de werkelijkheid steeds dunner. Ontzettend goed opgebouwde horrorfilm die hevig leunt op spanning en mysterie in plaats van schrikeffecten. Wel jammer: dit regiedebuut van Prano Bailey-Bond stelt veel vragen die uiteindelijk niet worden beantwoord en slaat op het einde een tikkeltje door.

Blind
Noorwegen 2014. Drama van Eskil Vogt. Met o.a. Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali en Jacob Young.

Een jonge schrijfster die onlangs blind is geworden, woont met haar man in een appartement in Oslo. Terwijl hij naar zijn werk gaat, slijt zij haar dagen al mijmerend en fantaserend binnen. Dat is het eenvoudige uitgangspunt van het Noorse drama Blind, waarin toch een ingenieus verhaal wordt verteld. Debuterend regisseur Vogt (coscenarist van Joachim Triers Reprise en Oslo, August 31) husselt fantasie en werkelijkheid door elkaar en biedt de kijker aanvankelijk weinig handvatten. Maar achter de ontregelende vorm en soms duistere thematiek schuilt uiteindelijk een teder, menselijk verhaal.

naar vpro cinema