VPRO Gids 13

26 maart t/m 1 april
Pagina 39 - ‘Podcasts’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Podcasts

De beste podcasts, uitgelicht in het on demand aanbod.

American Radical

Op 6 januari 2021 werd het Capitool in Washington bestormd door supporters van de toenmalige Amerikaanse president Trump. Een van de bestormers was Rosanne Boyland – die haar actie met de dood moest bekopen. Boyland was voorheen nooit bezig met politiek, maar volgens haar familie is ze in de laatste zes maanden van haar leven geradicaliseerd. Journalist Ayman Mohyeldin vertelt het verhaal van hun dochter en zus. Het resultaat is deze intrigerende vijfdelige podcastserie, die laat zien hoe complottheorieën op internet iemand volledig kunnen veranderen. 

JULIA VOS

Oortrauma

Het typetje Harco is bekend uit de VPRO-serie Joardy Season. Sinds kort zijn de absurde gedachtenspinsels van maker Jim Deddes ook te beluisteren in podcastvorm. Alle podcastregels worden in Oortrauma getart: logica in de gesprekken ontbreekt, er zijn ongemakkelijke stiltes die soms uit het niets overgaan in een hoorspel, en soms start er midden in een zin rare hardstylemuziek. Deddes trekt alles uit de kast om de luisteraar te verrassen. De afleveringen duren niet langer dan een kwartier, ‘zodat je daarna even bij kunt komen,’ aldus de makers. 

BAS SMOLDERS

naar de vpro podcastgids