VPRO Gids 45

6 november t/m 12 november
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Found

Verenigde Staten 2021. Documentaire van Amanda Lipitz.

Ontroerende documentaire over drie Amerikaanse tieners die als baby geadopteerd werden uit China en op een DNA-website ontdekken dat ze nichtjes zijn. Via Snapchat komen ze met elkaar in contact en besluiten ze gezamenlijk voor het eerst naar China te reizen, waar ze hun biologische ouders hopen te ontmoeten. Documentairemaker Amanda Lipitz, tevens tante van een van de drie meisjes, volgt het drietal en laat ze uitgebreid vertellen over hun worstelingen, hun dromen en de noodzaak om omringd te worden door mensen die er net zo uitzien als jij. Met een glansrol voor de Chinese genealoog die ze tijdens hun zoektocht begeleidt en heel openhartig vertelt over haar eigen ervaringen als ‘ongewenst’ kind.

Frankrijk 1962. Drama van Roger Vadim. Met o.a. Brigitte Bardot, Robert Hossein, Jean-Marc Bory, James Robertson Justice en Michel Serrault.

De jonge Parisienne Geneviève (Brigitte Bardot) gaat naar Dijon in verband met een erfenis en stuit daar op Renaud (Robert Hossein), die zelfmoord aan het plegen is. Ze redt zijn ­leven en neemt hem mee naar Parijs. Maar Renaud is een cynische alcoholist, die haar maar burgerlijk vindt en haar behandelt als oud vuil. Toch kan ze hem maar moeilijk verlaten. Deze internationaal minder bekende film was in Frankrijk de meest succesvolle uit het oeuvre van Bardot. Haar ex Roger Vadim regisseerde deze bewerking van de feministische roman van Christiane Rochefort.

CINEMEMBER
Deerskin

Frankrijk 2019. Komedie van Quentin Dupieux. Met o.a. Jean Dujardin, Adèle Haenel, Albert Delpy, Coralie Russier en Marie Bunel.

De Franse absurdist Quentin Dupieux, ook bekend als muzikant Mr. Oizo, maakte furore met surrealistische films over een moordzuchtige autoband (Rubber), een man die op zoek gaat naar zijn hond (Wrong) en een regisseur die binnen 48 uur de beste schreeuw voor zijn horrordebuut moet vinden (Realité). De plot van Deerskin is zo mogelijk nog vreemder: een man raakt zo geobsedeerd door zijn nieuwe hertenleren jas dat hij zijn hele leven – en dat van vele anderen – overhoopgooit. Gortdroge, inktzwarte en verrassend bloederige komedie, met briljant spel van Dujardin en Haenel.

PATHÉ THUIS
Nobody

Verenigde Staten 2021. Actie van Ilya Naishuller. Met o.a. Bob Odenkirk, Aleksey Serebryakov, Connie Nielsen, Christopher Lloyd en Michael Ironside.

John Wick meets Better Call Saul in deze vaardige actiethriller over onbeduidend burgermannetje Hutch Mansell (Bob Odenkirk uit Better Call Saul), die onder de plak zit bij zijn vrouw, zijn baas en zijn kinderen. Maar ooit was deze niemand iemand, en wanneer een jonge vrouw in de bus wordt lastiggevallen door handvol dronken Russen slaan bij Hutch de stoppen door en sloopt hij de Russen én de bus. Waarna hij lijnrecht komt te staan tegenover de Russische misdaadbaas Yulian Kuznetsov - heerlijk over the top gespeeld door Serebryakov (Leviathan). Regisseur van deze lange, maar nooit saaie geweldsexplosie is Ilya Naishuller, die in 2015 opzien baarde met zijn first person-actiefilm Hardcore Henry.

naar vpro cinema