VPRO Gids 40

2 oktober t/m 8 oktober
Pagina 38 - ‘Wondertjes van wansmaak’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Wondertjes van wansmaak

Elja Looijestein

Atze de Vrieze zoekt en vindt de beste verhalen achter de raarste hits.

The Party Animals, Amsterdam, 1996

Dat popmuziek serieus moet zijn, of op zijn minst oprecht, gold een tijdlang helemaal niet. In de jaren negentig stonden de hitlijsten vol met liedjes die begonnen als ‘een gebbetje’ maar toch tienduizenden keren over de toonbank van de platenzaak gingen. Ze werden ‘uitgevoerd’ door stripfiguren, dieren of een ‘dingetje’ en stonden bol van de gekke stemmetjes en onuitstaanbare melodietjes. Atze de Vrieze is in het dagelijks leven popjournalist bij 3voor12 en houdt zich bij uitstek wél bezig met de serieuze en oprechte muziek. Maar toen in coronatijd het livecircuit op slot ging, ging hij op zoek naar de verhalen achter de wansmakelijke hits van de jaren negentig en stuitte op een goudmijntje.

In het eerste seizoen van zijn podcastserie Weird Hit Wonder, dat ongeveer een jaar geleden verscheen, maakte hij vijf documentaire-achtige afleveringen over onder meer het liedje ‘Meisje, je bent zo lelijk als de nacht’ van DJ Madman. Die rare hit bleek ook een verhaal van een witte jongen die probeerde zich een zwarte muziekstroming eigen te maken. En de aflevering over ‘Transseksueel’ van Ronald is eigenlijk een ode aan de Jordanese kroegcultuur.

Ook in seizoen twee, dat vanaf 29 september te horen is, zijn de soms onuitstaanbare liedjes vooral een ingang naar een goed verhaal en een tijdsbeeld. In de eerste aflevering duikt De Vrieze in de geschiedenis van het happy hardcore-nummer ‘Have You Ever Been Mellow’ van de Party Animals. Het was de eerste van drie nummer 1-hits van de knuffelbare gabbers. Het verhaal van het lied is ook het verhaal van de house en hardcore in Nederland, die begon bij illegale feesten en eindigt met twee oude dj’s en telkens weer een nieuwe generatie Party Animals op het podium.

De Vrieze neemt in zijn zesdelige podcast onder andere nog ‘Barbie Girl’ van Aqua en de ‘2nd Waltz’ van André Rieu onder handen. Zo ga je bijna dertig jaar na dato toch nog begrijpen hoe die onuitstaanbare platen toch bovenaan de hitlijsten konden uitkomen.

Weird Hit Wonder

Weird Hit Wonder is te vinden in uw favoriete podcastapp.