VPRO Gids 37

11 september t/m 17 september
Pagina 38 - ‘Kleine jongen’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Kleine jongen

Elja Looijestijn

A writer’s gold mine? In een nieuwe literaire podcast kijkt schrijver en dichter Gershwin Bonevacia terug op de kindertijd.

Gershwin Bonevacia

Gush, werd hij als kleine jongen genoemd. Een jongen van wie het niet direct voor de hand lag dat hij schrijver en dichter zou worden. Hij was dyslectisch en woorden waren vaak eerder zijn vijand dan zijn vriend. In dit geval bleek een moeilijke jeugd echter de welbekende writer’s gold mine, want Gershwin Bonevacia (1992) werd in 2019 de opvolger van K. Schippers als stadsdichter van Amsterdam. Maandelijks verschijnt er een gedicht van hem over een actueel onderwerp en hij treedt ook regelmatig op als spoken word-artiest. Onlangs verscheen zijn tweede poëziebundel Toen ik klein was, was ik niet bang bij uitgeverij Das Mag. Daarin onderzoekt hij deze jeugd, zijn worsteling met dyslexie, migratie, onveilig opgroeien en zijn droom om ooit astronaut te worden.

Samen met de dichtbundel lanceert Bonevacia de podcast Gershwin gaat terug, waarin hij gedichten uit zijn bundel voordraagt en aan bekende schrijvers vraagt hoe hun leven er als tienjarige uitzag. In de tiendelige reeks komen onder anderen Sabrina Starke, Raoul De Jong en Murth Mossel aan het woord. De eerste aflevering ontmoet hij Maartje Wortel, die zich bijna geneert voor haar bevoorrechte jeugd als ze het gedicht over ‘slechte kinderen’ van Bonevacia beluistert. Misschien is het daarom dat zij vooral vragen op hem afvuurt, en ze een stuk minder over zichzelf vertelt.

Dat zal Adriaan van Dis, de gast in de tweede aflevering, zich niet laten gebeuren. Over zijn beladen jeugd in Indonesië heeft hij al vaak verteld en geschreven, maar in de studio bij zijn jonge collega is hij goed op dreef en vertelt in prachtige bloemrijke volzinnen over zijn moeder, zijn vader en de jonge Adje. Net als Bonevacia kampt hij met dyslexie, dus herkennen ze bij elkaar het geworstel met woorden. Maar Van Dis, die dit jaar 75 wordt, leeft duidelijk niet alleen in het verleden. Het gesprek gaat ook over de Black Lives Matter-beweging en het proces van schrijven. 

Aan het eind van elke aflevering vraagt Bonevacia aan de schrijver die te gast is welk advies die aan zijn of haar jongere zelf mee zou geven. Het even simpele als treffende antwoord dat Van Dis hierop heeft, hoort u in deze nieuwe podcast.

naar de vpro podcastgids